O nas Forum Bazar Kontakt
 
mapa serwisu  mapa serwisu
facebook

Polecamy
Losowy produkt
z BAZARU
Tramwaje dolnośląskie, tom 1

Aktualności

Browar będzie atrakcją pałacu Jedlinka

     Do końca 2013 roku potrwa odbudowa zrujnowanych zabudowań folwarcznych przy pałacu Jedlinka w Jedlinie-Zdroju koło Wałbrzycha. W odnowionym obiekcie powstanie hostel oraz niewielki browar, który będzie wytwarzał piwo dla turystów i gości kompleksu pałacowo-hotelowego Jedlinka. Inwestycja pochłonie około 3 mln zł, z tego około 1/3 stanowi dotacja pozyskana z funduszy Unii Europejskiej.

     – W pałacu organizujemy lekcje historii dla młodzieży, stąd decyzja o budowie hostelu z tanimi noclegami. Uczniów bowiem nie stać na ofertę naszego hotelu i mamy problem z przyciąganiem wycieczek szkolnych spoza naszego regionu – mówi Paweł Mikołajczyk, dyrektor hotelu Jedlinka.

     Budowa browaru, to z kolei nawiązanie do historii kompleksu. Niewiele wiadomo o jego początkach. Na podstawie przekazów historycznych ustalono natomiast, że w XIX wieku browar został przeniesiony z pałacu do oficyny w jego sąsiedztwie. Do rozwoju produkcji piwa przyczynił się Carl Krister, wówczas właściciel pałacu, a także słynnej na cały świat fabryki porcelany w Wałbrzychu. Miejscowe piwo było wysoko cenione przez miejscową ludność oraz turystów. Powolny upadek browaru rozpoczął się wraz z wybuchem I wojny światowej. Wówczas na potrzeby armii pruskiej zostały zarekwirowane kotły do produkcji piwa. Ostatecznie browar zlikwidowano w 1943 r.

     – Pomysł odbudowy browaru, wznowienia produkcji piwa i nawiązania do historii tego miejsca, chodził za nami już od dłuższego czasu. W końcu zdecydowaliśmy się podjąć ten krok – wyjaśnia Radosław Leda, właściciel kompleksu pałacowo-hotelowego Jedlinka.

     Receptura piwa z Jedlinki została już przygotowana przez browarników z Bawarii. Podobno jest ona wzorowana na oryginalnej recepturze piwa, które w przeszłości serwowano w Jedlince. Produkcja miejscowego piwa ma ruszyć z początkiem 2014 r. By można je było serwować turystom, właściciel Jedlinki dopełnia formalności w izbie celnej, związanych z akcyzą na sprzedaż alkoholu.

     Nie będzie to jedyny niewielki browar na Dolnym Śląsku, który serwuje swoim gościom smaczne i niepasteryzowane piwo. Prekursorem był Minibrowar Spiż we Wrocławiu, który rozpoczął działalność 27 czerwca 1992 r. W maju 2010 r. produkcję piwa wznowił słynny browar w Lwówku Śląskim. Tym samym są kultywowane tradycje piwowarskie miasta, które sięgają 1209 r. Świeże piwo ma również przyciągać turystów do nowego browaru Wojcieszów w powiecie złotoryjskim. 

[Artur Szałkowski - www.naszemiasto.pl]
drukuj drukuj
« powrót
Dodano: 2013-05-19, godz. 18:26, Odwiedzin: 1975
Komentarze
Dodaj swój komentarz
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany na stronie
0.0893421173