Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-10-22 22:50

    Mapa turystyczna dwustronna w skali 1:60000 obejmująca swym zasięgiem obszar Sudetów Wschodnich Na mapie znalazły się takie miejscowości jak Kłodzko, Międzylesie, Krnov, Jesenik, Prudnik, Głuchołazy, Otmuchów, Paczków, Bruntal. Na mapie zaznaczono m.in. kościoły, zabytki, obiekty sportowe, atrakcje turystyczne, wyciągi narciarskie . Podano aktualne przebiegi szlaków pieszych i rowerowych i narciarskich

  • 2018-10-09 07:32

    Dość długo nie mieliśmy przewodnika po Rudawach Janowickich, wreszcie jest... Co prawda daleko mu do porządnego opracowania, które mogłoby zadowolić krajoznawców, ale dla turystów, którzy nie potrzebują szczegółowego opisu historycznego i krajoznawczego, powinien w zupełności wystarczyć. Wydawnictwo Plan wydało ilustrowany przewodnik turystyczny po Rudawach Janowickich z krótkim opisem miejscowości i najważniejszych atrakcji

  • 2018-09-19 07:14

    “Ten dom ma tajemnicę. Skarby i sekrety Dolnego Śląska” to już siódmy tom przewodników innych niż wszystkie. Tym razem autorka poprowadzi Was szlakiem zamków i pałaców, w których rozegrały się mroczne wydarzenia, zaprosi na wspólnie poszukiwanie zaginionych kolekcji, opowie nie tylko o skarbach, ale i o do dziś niewyjaśnionych zbrodniach. Wśród bohaterów tej książki odnajdziecie m.in. rosyjską kochankę właściciela zamku Czocha, czy zamordowaną przez wuja młodą milionerkę z Wlenia...

  • 2018-09-19 07:08

    To już drugi z serii przewodników emocjonalnych Wydawnictwa Ad Rem. Tym razem w osobistej, pełnej oryginalnych skojarzeń opowieści Czytelnik zabrany zostaje do podziemnego świata Kowar, odbywa podróż w czasie do miasta, w którym jeszcze nie tak dawno wydobywano uran. Autor Jarosław Szczyżowski ukazuje Kowary jak miasto oglądane w negatywie. Jakby rzeczywistość nie przyznawała się tutaj do samej siebie, odwracała na lewą stronę, udawała. Ale co? I dlaczego?

  • 2018-09-04 09:23

    Przewodnik prowadzi po atrakcyjnych turystycznie i licznie odwiedzanych latem i zimą masywów górskich okalających Kotlinę Kłodzką, którymi są: Góry Stołowe, Orlickie, Bystrzyckie, Masyw Śnieżnika, Góry Bialskie, Złote i Bardzkie. Opisano liczne uzdrowiska: Kudowa, Polanica, Duszniki, Lądek oraz zabytkowe miasta i miasteczka: Kłodzko, Bystrzyca, Złoty Stok, Srebrna Góra, Radków, Ścinawka, Wambierzyce

Wizyt:
Dzisiaj: 2561Wszystkich: 2967103

Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego

2018-03-26 22:23

     Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej. (...)

     Naszą książkę adresujemy do tych, którzy podzielają nasze przekonanie, że ważna jest ochrona od zapomnienia wszystkiego co w sztuce kulinarnej jest ważne i unikatowe. Bazujemy na szerokiej gamie kuchni regionalnych, które obok tradycyjnych przepisów polskich potraw są zaadaptowane z kuchni europejskich i azjatyckich. Poszczególne rozdziały prezentują kuchnie regionów i narodów, które stworzyły dzisiejsze „lubuskie klimaty”: Serbołużyczan, Kresowiaków i ich regionów, Górali Czadeckich, Bukowińczyków, Greków, Żydów, Ukraińców, Łemków, Bojków oraz mieszkańców Bośni i Hercegowiny, a także terenów współczesnej Polski.

     Przepisy uzupełnione są ogólnymi informacjami historycznymi, etnograficznymi i geograficznymi dotyczącymi wybranych regionów. W publikacji znajdziemy przepisy proste, łatwe i tanie, ale także pracochłonne oraz luksusowe. Przepisy na dania codzienne oraz na specjalne okazje, święta i uroczystości. Racjonalny jadłospis powinien być urozmaicony w doborze produktów, zróżnicowania smaków i konsystencji. Różnorodność produktów i ich wzajemne zastępowanie się są ważnym elementem opracowania. Dania winny mieć miły aromat i wygląd, być prawidłowo przyrządzone, smakowicie przyprawione oraz atrakcyjnie podane. Jedzenie powinno sprawiać przyjemność, a posiłek być chwilą odpoczynku i odprężenia. Miła atmosfera, ładnie nakryty stół, przytulne wnętrze winny być dopełnieniem wyśmienitych potraw, jakie znajdzie czytelnik w „Dziedzictwie kulinarnym Pogranicza Śląsko-Łużyckiego”.

 


Barbara Jakimowicz-Klein: "Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego". Oficyna Wydawnicza Dekorgraf, Żagań 2017. Okładka twarda, format 21,5 x 30 cm, stron240, liczne kolorowe ilustracje

 


Zobacz także:
książka w Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej 
kuchnia sudecka, dolnośląska w serwisie NaszeSudety 

 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook