Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-02-04 08:03

    "1000 śląskich zamków i pałaców" to wydawnictwo albumowe, w którym zaprezentowane zostały śląskie rezydencje szlacheckie. Swym zasięgiem obejmuje województwo (lub zahacza o nie) dolnośląskie, lubuskie, opolskie i śląskie. W książce znalazły się również zamki i pałace z terenu dzisiejszych Czech i Niemiec. Krótkie opisy, które umieszczone są przy zdjęciach, są w językach polskim i niemieckim. Książka może być świetnym prezentem...

  • 2020-02-04 07:58

    Prezentowany album Karkonoszy jest pierwszą tegi typu publikacją na rynku wydawniczym. Zawiera unikatowe zdjęcia wykonane o różnych porach roku, dnia i przy zmiennych warunkach pogodowych. Naszym celem jest pokazanie wybranych obiektów w letnim, pełnym słońcu, ale również pokrytych szadzią, czy skrytych w gęstej mgle, bo góry nie zawsze bywają miłe i przyjazne

  • 2020-01-30 07:36

    „Śmierć, bale i skandale. Arystokracja od Śląska po Wołyń”, to zbiór ciekawych i skandalicznych historii nie tylko ze Śląska, ale również z dawnej i obecnej Polski. To kontynuacja cieszącej się dużym powodzeniem serii, ale zarazem rozpoczęcie nowej, która dotyczyć będzie losów polskiej arystokracji. Również pod względem technicznym książka jest inna - w twardej oprawie i w kolorze...

  • 2020-01-29 22:18

    Dolny Śląsk to jeden z najcenniejszych w naszym kraju regionów, obfitujących w niezwykle dużą liczbę zamków i pałaców. Gdy dodamy jeszcze do tego, leżące w administracyjnych granicach województwa dolnośląskiego ziemię kłodzką i Łużyce, to otrzymujemy przeogromną liczbę rezydencji szlacheckich. Zachowały się w różnym stanie, jedne są pięknie odrestaurowane, inne niszczeją jako ruiny

  • 2019-12-22 09:01

    Rok 2019 przyniósł wiele ciekawych pozycji wydawniczych, które wzbogaciły księgozbiory niejednego miłośnika Sudetów. Z pewnością do grona najcenniejszych, najbardziej wartościowych pozycji należy kolejny tom potężnej monografii Gór Izerskich, tym razem z podtytułem „O historii i sztuce do 1813 roku” (O historii a umění do roku 1813). Wydana przez Wydawnictwo RK, książka liczy sobie blisko 460 stron

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 117Wszystkich: 4075223

Films for Food: „Film o kawie” + spotkanie

2018-03-17 18:00

     Jeden z najpopularniejszych napojów świata będzie głównym bohaterem najbliższego spotkania w ramach Films for Food. 17 marca (sobota) zapraszamy do wrocławskiego Kina Nowe Horyzonty na pokaz „Filmu o kawie” Brandona Loopera i spotkanie z gośćmi, wśród których znajdzie się m.in. Filip Kucharczyk – Mistrz Świata w parzeniu kawy. Po seansie polecamy warsztaty kawowe w Figa Coffee – w pracowni Food Think Thank.

     W „Filmie o kawie” śledzimy proces produkcji napoju: od uprawy w Hondurasie, przez zbiory w Rwandzie, aż po jej globalną konsumpcję. Wsłuchując się w historie farmerów, sprzedawców, palaczy kawy i baristów, znajdziemy się w kawiarniach w Tokio, Portland, Seattle, San Francisco i Nowym Jorku. Poznamy też różnorodne sposoby parzenia kawy, odwiedzając rzemieślnicze lokale i obserwując mało znany świat wysokogatunkowej kawy.

     W spotkaniu po seansie weźmie udział m.in. Filip Kucharczyk – pomysłodawca, założyciel i głównodowodzący w Figa Coffee. Filip to utytułowany barista: finalista Mistrzostw Polski Brewers Cup, uczestnik Mistrzostw Polski Barista oraz Cup Taster, ale przede wszystkim Mistrz Polski oraz Mistrz Świata w parzeniu kawy Aeropressem – World Aeropress Champion.

     Zapraszamy też do udziału w warsztatach parzenia kawy pod okiem Filipa Kucharczyka w Figa Coffee – nowej palarni kawy Specialty z Wrocławia i kawiarni w siedzibie Pracowni Food Think Tank (ul. Łokietka 6). W kawiarni serwowane są  kawy Figa (oraz kawy z najlepszych palarni w Europie), organizowane różnego rodzaju spotkania i wydarzenia. Więcej o warsztatach można przeczytać pod tym linkiem.


Films for Food: „Film o kawie” + spotkanie | 17 marca, sobota, godz. 18.00 | Kino Nowe Horyzonty
Prowadząca cykl Films for Food: Agnieszka Szydziak.
Współorganizator: Have a Bite Wrocław
Mecenasi: Hotele SPA Dr Irena Eris, Jacob's Creek
Partnerzy: Still Hungry, Dobry Materiał, Food Think Tank, Figa Coffee
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook