Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-06-04 11:46

    Na rynku księgarskim ukazała się nowa książka Hannibala Smoke’a, zatytułowana „Cicha apokalipsa. Zrujnowane pałace Dolnego Śląska”. Dwa poprzednie dzieła, w których autor opisał nieistniejące pałace Dolnego Śląska oraz zrujnowane obiekty w stolicy Dolnego Śląska cieszyły się tak dużym zainteresowaniem, że i kolejna książka z pewnością będzie bestsellerem.

  • 2020-05-22 08:28

    Krakowskie wydawnictwo Compass coraz śmielej poczyna sobie na sudeckim rynku wydawniczym i właśnie zaproponowało kolejne wydanie mapy Gór Stołowych. Kolejne, bo to już trzecia  edycja opracowania kartograficznego, obejmującego najpopularniejszy wśród turystów obszar leżący na ziemi kłodzkiej. Postanowiliśmy przyjrzeć się mapie nieco bliżej…

  • 2020-05-15 10:10

    Karkonosze. Spacerownik ilustrowany to w moim zamyśle ksiązka inna niż dotychczasowe przewodniki i albumy fotograficzne poświęcone tym górom. Opisując i ilustrując zdjęciami spacery po karkonoskich szlakach, starałem się pokazać piękno polskich i czeskich Karkonoszy, a także przekazać nieco wskazówek praktycznych. Piszę o miejscach bardzo popularnych i tych mniej znanych, choć równie atrakcyjnych. Od ponad pół wieku jestem nieuleczalnie zakochany w Karkonoszach

  • 2020-05-15 10:08

    Celem niniejszej pracy jest przedstawienie historii wsi Żelazno po 1945 r., a przede wszystkim losów jej mieszkańców, którzy od ponad siedemdziesięciu lat tworzą lokalną społeczność. W literaturze przedmiotu, dotyczącej losów ziemi kłodzkiej oraz jej powojennej historii, nie ma opracowania, które byłoby poświęcone jedynie dziejom tej wsi. Przedmiotem analizy jest okres od wczesnych lat powojennych po transformację ustrojową w 1989 r.

  • 2020-05-15 10:02

    Kolejny numer czasopisma "Sudety" przynosi jak zwykle szereg ciekawych artykułów, które z pewnością zainteresują miłosników Sudetów. Między innymi przeczytać w nim mozna o rytualnym sanatorium w Kudowie-Zdroju, Teplickim Skalnym Mieście, o Theodorze Fontane i jego związkach z Karkonoszami, a także o granitowym sercu Polski i uzdrowisku jak Bad Gastein...

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 11140Wszystkich: 5785403

Films for Food: „Film o kawie” + spotkanie

2018-03-17 18:00

     Jeden z najpopularniejszych napojów świata będzie głównym bohaterem najbliższego spotkania w ramach Films for Food. 17 marca (sobota) zapraszamy do wrocławskiego Kina Nowe Horyzonty na pokaz „Filmu o kawie” Brandona Loopera i spotkanie z gośćmi, wśród których znajdzie się m.in. Filip Kucharczyk – Mistrz Świata w parzeniu kawy. Po seansie polecamy warsztaty kawowe w Figa Coffee – w pracowni Food Think Thank.

     W „Filmie o kawie” śledzimy proces produkcji napoju: od uprawy w Hondurasie, przez zbiory w Rwandzie, aż po jej globalną konsumpcję. Wsłuchując się w historie farmerów, sprzedawców, palaczy kawy i baristów, znajdziemy się w kawiarniach w Tokio, Portland, Seattle, San Francisco i Nowym Jorku. Poznamy też różnorodne sposoby parzenia kawy, odwiedzając rzemieślnicze lokale i obserwując mało znany świat wysokogatunkowej kawy.

     W spotkaniu po seansie weźmie udział m.in. Filip Kucharczyk – pomysłodawca, założyciel i głównodowodzący w Figa Coffee. Filip to utytułowany barista: finalista Mistrzostw Polski Brewers Cup, uczestnik Mistrzostw Polski Barista oraz Cup Taster, ale przede wszystkim Mistrz Polski oraz Mistrz Świata w parzeniu kawy Aeropressem – World Aeropress Champion.

     Zapraszamy też do udziału w warsztatach parzenia kawy pod okiem Filipa Kucharczyka w Figa Coffee – nowej palarni kawy Specialty z Wrocławia i kawiarni w siedzibie Pracowni Food Think Tank (ul. Łokietka 6). W kawiarni serwowane są  kawy Figa (oraz kawy z najlepszych palarni w Europie), organizowane różnego rodzaju spotkania i wydarzenia. Więcej o warsztatach można przeczytać pod tym linkiem.


Films for Food: „Film o kawie” + spotkanie | 17 marca, sobota, godz. 18.00 | Kino Nowe Horyzonty
Prowadząca cykl Films for Food: Agnieszka Szydziak.
Współorganizator: Have a Bite Wrocław
Mecenasi: Hotele SPA Dr Irena Eris, Jacob's Creek
Partnerzy: Still Hungry, Dobry Materiał, Food Think Tank, Figa Coffee
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook