Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-05-22 08:28

    Krakowskie wydawnictwo Compass coraz śmielej poczyna sobie na sudeckim rynku wydawniczym i właśnie zaproponowało kolejne wydanie mapy Gór Stołowych. Kolejne, bo to już trzecia  edycja opracowania kartograficznego, obejmującego najpopularniejszy wśród turystów obszar leżący na ziemi kłodzkiej. Postanowiliśmy przyjrzeć się mapie nieco bliżej…

  • 2020-05-15 10:10

    Karkonosze. Spacerownik ilustrowany to w moim zamyśle ksiązka inna niż dotychczasowe przewodniki i albumy fotograficzne poświęcone tym górom. Opisując i ilustrując zdjęciami spacery po karkonoskich szlakach, starałem się pokazać piękno polskich i czeskich Karkonoszy, a także przekazać nieco wskazówek praktycznych. Piszę o miejscach bardzo popularnych i tych mniej znanych, choć równie atrakcyjnych. Od ponad pół wieku jestem nieuleczalnie zakochany w Karkonoszach

  • 2020-05-15 10:08

    Celem niniejszej pracy jest przedstawienie historii wsi Żelazno po 1945 r., a przede wszystkim losów jej mieszkańców, którzy od ponad siedemdziesięciu lat tworzą lokalną społeczność. W literaturze przedmiotu, dotyczącej losów ziemi kłodzkiej oraz jej powojennej historii, nie ma opracowania, które byłoby poświęcone jedynie dziejom tej wsi. Przedmiotem analizy jest okres od wczesnych lat powojennych po transformację ustrojową w 1989 r.

  • 2020-05-15 10:02

    Kolejny numer czasopisma "Sudety" przynosi jak zwykle szereg ciekawych artykułów, które z pewnością zainteresują miłosników Sudetów. Między innymi przeczytać w nim mozna o rytualnym sanatorium w Kudowie-Zdroju, Teplickim Skalnym Mieście, o Theodorze Fontane i jego związkach z Karkonoszami, a także o granitowym sercu Polski i uzdrowisku jak Bad Gastein...

  • 2020-05-12 15:05

    "Podróżnicy w Górach Olbrzymich" to pionierska publikacja: zbiór blisko czterdziestu relacji podróżniczych z Karkonoszy i Gór Izerskich, obejmujących okres od końca XVII do początku XX wieku. Tłumacz i autor zbioru pominął obszerne nieraz opisy przyrody, wybierając fragmenty opisujące spotkania z ludźmi, realia społeczno-gospodarczo-kulturowe, perypetie turystyczne, szczegóły życia codziennego minionego świata “Gór Olbrzymich”

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 16463Wszystkich: 5093530

Films for Food: Boginie jedzenia

2017-12-16 18:00

     Miejsce kobiety jest w kuchni: to odwieczny stereotyp. Mimo to, kobietom znacznie trudniej przebić się w świecie gastronomii niż mężczyznom. Dlaczego mamy tyle problemów z przezwyciężeniem szkodliwego szufladkowania i ustaleniem sprawiedliwych reguł? 16 grudnia (sobota) o 18.00 zapraszamy do wrocławskiego Kina Nowe Horyzonty na kolejne spotkanie w cyklu FILMS for FOOD, w ramach którego łączymy świat sztuki filmowej i kulinariów. Tym razem zobaczymy „Boginie jedzenia” Vérane Frédiani, a po seansie porozmawiamy o sytuacji kobiet w środowisku gastronomicznym. Poczęstunek po filmie zapewni Chocoffee – Świdnicka Manufaktura Czekolady.

Film
     W „Boginiach jedzenia” poznajemy wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki – od restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Bohaterki filmu pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także wspierania lokalnego biznesu. Film przedstawia kilka różnych przykładów i charyzmatycznych postaci – utalentowanych, kreatywnych kobiet.

Rozmowa
     Słaba płeć? Stereotyp naiwnych i delikatnych odszedł już dawno do lamusa, ale wygląda na to, że środowisko gastronomów tego nie zauważyło. Szefowe kuchni, sommelierki, cukierniczki, menadżerki, dziennikarki kulinarne – to wciąż mała i ignorowana część gastronomicznego świata. O dyskryminacji ze względu na płeć, ale też o sile charakteru i swojej drodze do sukcesu opowiedzą spełnione przedstawicielki świata kulinariów.

Goście
- Justyna Słupska-Kartaczowska: przez ponad 3 lata obejmowała stanowisko szefa kuchni w Hotelu Monopol, obecnie prowadzi restaurację jadka we Wrocławiu,
- Monika Winny: menadżerka, head chef, współprowadzi wrocławską restaurację Osiem Misek.
     Spotkanie poprowadzi Agnieszka Szydziak: współorganizatorka i PR manager Gastro Nocek – największego nocnego kulinarnego wydarzenia we Wrocławiu oraz redaktorka naczelna Have a Bite Wrocław, partnera pokazów w ramach FILMS for FOOD. Zawsze głodna! Bilety na pokaz w cenie 20 zł – do kupienia w kasach kina i na naszej stronie: http://bit.ly/2At9HRp.

     Zapraszamy także na kolację inspirowaną filmem do restauracji jadka o godz. 21.00, ul. Rzeźnicza 24-25 Cena biletu od osoby – 120 zł (liczba miejsc ograniczona). Szczegóły na temat kolacji: http://bit.ly/2kmI5aJ.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook