Ukazująca się w roku jubileuszu 75-lecia polskiej administracji we Wrocławiu oraz 75-lecia wrocławskiego środowiska akademickiego książka w popularnonaukowy sposób przybliża powojenne początki funkcjonowania Uniwersytetu Wrocławskiego i ukazuje wysiłek podejmowany w tym zakresie przez Grupę Naukowo-Kulturalną pod przewodnictwem prof. Stanisława Kulczyńskiego
Od lat panuje przekonanie, że w Karkonoszach nie ma regionalnej kuchni. Wszyscy są przekonani, że obecna kuchnia to przepisy pochodzące przede wszystkim z kresów. Myślimy tak dlatego, że spora część mieszkańców naszych terenów to potomkowie przesiedleńców z przedwojennych kresów Rzeczypospolitej. Nie jest jednak tak do końca. Przecież przed II wojną światową Karkonosze zamieszkiwane były przez ludność, która miała swoje przyzwyczajenia kulinarne
„Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny” jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym, miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy
Co jakiś czas prezentujemy Wam nowe mapy, które ukazują się na rynku wydawniczym. Dzisiaj o kilku, które wydały w ostatnim czasie wydawnictwa PLAN (wrocławski i jeleniogórski). Na początek o dwóch mapach, które już wcześniej można było kupić, ale teraz są również w coraz popularniejszej wśród turystów wersji wodoodpornej
"Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny" jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy na południowym wschodzie
Hotel Pivovarská Bašta
Vrchlabí, Horská 198
tel. +420 499 421 272
kom. +420 777 334 396
e-mail: bastavrchlabi@seznam.cz
www: www.pivovarskabasta.cz
Hotel z małym browarem Pivovarská Bašta znajduje się w północnej części Vrchlabí, nad brzegiem Łaby. Minibrowar dostarcza piwo do restauracji w szerokiej okolicy, ale przede wszystkim pracuje na potrzeby własne hotelu. Wnętrze naszej restauracji podzielone jest na trzy sale, każda z nich ma swój własny, niepowtarzalny klimat. W piwiarni zainstalowane są urządzenia do warzenia piwa, w Sali Rycerskiej klienci mogą przez szybę oglądać kadzie, w których dojrzewa piwo kwaśnicowe. Rocznie browar może wyprodukować 6 000 hl piwa.
Trzygwiazdkowy hotel oferuje zakwaterowanie w 17 pokojach 2-osobowych (z możliwością dostawek), wyposażonych w łazienki i toalety. Łączna ilość miejsc noclegowych, z uwzględnieniem dostawek, wynosi 45. W części pokoi, na parterze hotelu i w salonie, istnieje możliwość korzystania z bezprzewodowego Internetu (WiFi). W restauracji oferujemy wysokiej jakości smaczne dania. Przed budyniem znajduje się duży parking, na którym mogą parkować także większe auta i autobusy.
Serdecznie zapraszamy!