Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-11-26 23:05

    Ukazująca się w roku jubileuszu 75-lecia polskiej administracji we Wrocławiu oraz 75-lecia wrocławskiego środowiska akademickiego książka w popularnonaukowy sposób przybliża powojenne początki funkcjonowania Uniwersytetu Wrocławskiego i ukazuje wysiłek podejmowany w tym zakresie przez Grupę Naukowo-Kulturalną pod przewodnictwem prof. Stanisława Kulczyńskiego

  • 2020-11-10 21:36

    Od lat panuje przekonanie, że w Karkonoszach nie ma regionalnej kuchni. Wszyscy są przekonani, że obecna kuchnia to przepisy pochodzące przede wszystkim z kresów. Myślimy tak dlatego, że spora część mieszkańców naszych terenów to potomkowie przesiedleńców z przedwojennych kresów Rzeczypospolitej. Nie jest jednak tak do końca. Przecież przed II wojną światową Karkonosze zamieszkiwane były przez ludność, która miała swoje przyzwyczajenia kulinarne

  • 2020-11-10 21:15

    „Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny” jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym, miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy

  • 2020-10-21 10:26

    Co jakiś czas prezentujemy Wam nowe mapy, które ukazują się na rynku wydawniczym. Dzisiaj o kilku, które wydały w ostatnim czasie wydawnictwa PLAN (wrocławski i jeleniogórski). Na początek o dwóch mapach, które już wcześniej można było kupić, ale teraz są również w coraz popularniejszej wśród turystów wersji wodoodpornej

  • 2020-10-08 07:35

     "Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny" jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy na południowym wschodzie

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 11411Wszystkich: 8663150

II Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu

2015-06-23 10:24

     20 czerwca 2015 roku przy Zajeździe Hubert w Gminie Walim odbył się II Festiwal Kuchni Polowych. Mimo zmiennej aury pogodowej, miłośnicy historii poznawanej poprzez zmysły dopisali. Wydaliśmy ponad 1500 porcji zup armii napoleońskiej, niemieckiej, carskiej, Ludowego Wojska Polskiego oraz Armii Czerwonej. Można śmiało powiedzieć, że nakarmiliśmy ponad 4 bataliony piechoty.

     Festiwal rozpoczęli czerwonoarmiści, wydając grochówkę "na bogato" - to już był czas kiedy Związek Radziecki przejął inicjatywę na froncie wschodnim. Potem do boju ruszyli kwatermistrze Ludowego Wojska Polskiego, wydając frontowy kapuśniak, syta i gęsta zupa napełniła szybko żołądki uczestników festiwalu. Zupa wojsk napoleońskich okraszona została strzałami z muszkietów i armaty, przy jednoczesnym pokazie musztry i białej broni.

     Jako przedostatnia na kuchenną batalię ruszyła armia cara Mikołaja II z solianką - tłustą i gęstą zupą, która nie pozwalała na szybkie upicie się podczas wielu wojskowych frontowych biesiad. Jednak królową zup okazała się kuchnia armii niemieckiej, czyli gulasz kanone (armatni) serwowany przez niemieckich spadochroniarzy, którzy pitrasili go po lądowaniu na Krecie.

     Podsumowując odwiedziło nas około 2 000 osób i co najciekawsze 70% z nich byli to turyści spoza powiatu wałbrzyskiego i naszej gminy, co niezmiernie wszystkich cieszy, gdyż w 2016 roku przewidziana jest III edycja festiwalu i dodatkowe tym razem może kolonialne wojska z kuchniami polowymi.

Łukasz Kazek
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Andrzej Pabis2016-01-03 11:35

    Było naprawdę super polecam wszystkim,na pewno wybiorę się tam w 2016. Nie znam jeszcze daty może ktoś zna.

Komentarz
Facebook