Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-02-01 09:34

    555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego

  • 2024-01-10 21:30

    Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian

  • 2024-01-10 21:20

    Jak przystało na region w Europie Środkowej, ziemia kłodzka istniała i istnieje realnie, determinowana geografią lub decyzjami politycznymi, a zarazem jest tworem wyobraźni, opisywanym w wielu tekstach i językach. Badanie kultury tego obszaru wymaga zatem podejścia historycznego, skupionego na dziejach narodów i grup społecznych oraz historii ich sztuki, duchowości, obyczaju i przemysłu, jak również użycia perspektyw...

  • 2023-11-09 09:43

    Imponujący łańcuch zamków obronnych w Sudetach to część dziedzictwa Piastów, pierwszej historycznej polskiej dynastii. Z czasem Dolny Śląsk zaczął przynależeć do Królestwa Czech, które było częścią Rzeszy Niemieckiej, ale Piastowie śląscy książętami Rzeszy nigdy nie byli, w odróżnieniu np. do Podiebradów oleśnickich. Piastowie kierowali się własnościowym prawem polskim, podkreślali, że są na Śląsku „od zawsze" i otrzymali przywileje od polskiego władcy, co musiał uznać nawet cesarz

  • 2023-11-08 16:23

    Górskie wędrówki to wspaniała przygoda i mnóstwo pozytywnych doświadczeń i wspomnień – z tym stwierdzeniem zgodzi się zapewne każdy miłośnik gór. Ci z nich, którzy zostali rodzicami mogą zadawać sobie pytanie: Jak zarazić dzieci swoją pasją i miłością do wędrowania po górskich szczytach? Jak zachęcić je do odkrywania nowych miejsc i nakierować ich wrodzoną ciekawość świata na górskie szlaki? I jak nie zrazić ich do takiego rodzaju turystyki, który przecież często wiąże się z dużym wysiłkiem?

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 480Wszystkich: 13724593

Jarmark Ekologiczny w Świeradowie-Zdroju

2019-08-04 10:00

     Miasto Świeradów-Zdrój wraz z Dolnośląska Izba Rolniczą oraz Uzdrowiskiem Świeradów-Czerniawa organizuje Jarmark Ekologiczny. który odbędzie się w niedzielę 4 sierpnia na dolnym i górnym tarasie Domu Zdrojowego. W programie m.in. kiermasz stoisk gospodarstw ekologicznych, twórców ludowych i rękodzielników, przegląd zespołów folklorystycznych, degustacja produktów regionalnych, a także konkursy i wiele innych atrakcji...

     Link do wydarzenia na FB: www.facebook.com/events/544765132724950/ 
 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Zagubiony2019-07-25 13:28

    Znając życie, obawiam się, że w ramach degustacji czy sprzedaży "produktów regionalnych", bezapelacyjnie pojawi się co? - miód!! Będą też zapewne sery owcze, kozie, może krowie z gospodarstw ekologicznych. Będzie też pieczywo. Obawiam się, że wkładam kij w mrowisko. Chciałbym poznać definicję produktu regionalnego i czy jest to możliwe? Bo wspomniane wyroby (chyba, że w Świeradowie będzie inny zestaw), na ogół odnajduję na różnych kiermaszach, dniach miast itp. w całym kraju. Jest chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym (to w 100%), oscypki? z krowiego sera, grilowane np. na wrocławskim !! rynku.
    Ale dzisiaj zauważyłem na portalu "dkl24.pl", plakat zapowiadający imprezę w Żelaźnie. Okazało się, że tam nie użyto słowa "regionalny" tylko "wiejski specjał". Czy uczyniono to świadomie, czy też nie, według mnie Twórcy tekstu trafili w "10". Pozdrawiam leszek Kumor

  • Silesiophilus2019-08-01 23:51

    Regionalne świeradowskie winno chyba trochę promieniować... (licznik Geigera przy każdym stole obowiązkowy) i pachnieć świerkiem.

Komentarz
Facebook