Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-02-01 09:34

    555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego

  • 2024-01-10 21:30

    Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian

  • 2024-01-10 21:20

    Jak przystało na region w Europie Środkowej, ziemia kłodzka istniała i istnieje realnie, determinowana geografią lub decyzjami politycznymi, a zarazem jest tworem wyobraźni, opisywanym w wielu tekstach i językach. Badanie kultury tego obszaru wymaga zatem podejścia historycznego, skupionego na dziejach narodów i grup społecznych oraz historii ich sztuki, duchowości, obyczaju i przemysłu, jak również użycia perspektyw...

  • 2023-11-09 09:43

    Imponujący łańcuch zamków obronnych w Sudetach to część dziedzictwa Piastów, pierwszej historycznej polskiej dynastii. Z czasem Dolny Śląsk zaczął przynależeć do Królestwa Czech, które było częścią Rzeszy Niemieckiej, ale Piastowie śląscy książętami Rzeszy nigdy nie byli, w odróżnieniu np. do Podiebradów oleśnickich. Piastowie kierowali się własnościowym prawem polskim, podkreślali, że są na Śląsku „od zawsze" i otrzymali przywileje od polskiego władcy, co musiał uznać nawet cesarz

  • 2023-11-08 16:23

    Górskie wędrówki to wspaniała przygoda i mnóstwo pozytywnych doświadczeń i wspomnień – z tym stwierdzeniem zgodzi się zapewne każdy miłośnik gór. Ci z nich, którzy zostali rodzicami mogą zadawać sobie pytanie: Jak zarazić dzieci swoją pasją i miłością do wędrowania po górskich szczytach? Jak zachęcić je do odkrywania nowych miejsc i nakierować ich wrodzoną ciekawość świata na górskie szlaki? I jak nie zrazić ich do takiego rodzaju turystyki, który przecież często wiąże się z dużym wysiłkiem?

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 631Wszystkich: 13724744

Kremowa zupa czosnkowa (Krémová česnečka)

2015-01-28 14:51
Zupa czosnkowa to bodaj najbardziej znana czeska zupa, którą znaleźć można w menu zarówno drogich restauracji, jak i tanich knajp w małych miejscowościach. Niezmierzona ilość rodzajów česnečki świadczy o jej popularności. Tutaj prezentujemy jej wykwintniejszą formę - kremową.

Składniki na 3-4 osoby:
1 duża główka czosnku
2 średnie cebule
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1,5 l wody
sól, pieprz do smaku
3 żółtka
1 łyżka octu winnego
biała bułka (bagietka)
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki startego parmezanu
posiekana pietruszka

     Czosnek obieramy, ząbki siekamy na drobno, podobnie postępujemy z cebulą. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy na niego czosnek oraz cebulę i smażymy do złotego koloru. Oprószamy mąką, chwilę jeszcze smażymy, uważając, by mąka nie przypaliła się i wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy 30 minut, po czym miksujemy zupę.

     Białą bułkę (może być pieczywo tostowe) kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie do złotego koloru. Gotowe grzanki układamy na talerzu i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną pietruszką.

     
Żółtka rozbijamy w miseczce, dodajemy łyżkę octu, kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy żółtka do gorącej, ale nie gotującej się zupy (!) i delikatnie mieszamy. Gotową zupę nalewamy na przygotowany wcześniej talerz z grzankami i... smacznego!

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook