Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-06-04 11:46

    Na rynku księgarskim ukazała się nowa książka Hannibala Smoke’a, zatytułowana „Cicha apokalipsa. Zrujnowane pałace Dolnego Śląska”. Dwa poprzednie dzieła, w których autor opisał nieistniejące pałace Dolnego Śląska oraz zrujnowane obiekty w stolicy Dolnego Śląska cieszyły się tak dużym zainteresowaniem, że i kolejna książka z pewnością będzie bestsellerem.

  • 2020-05-22 08:28

    Krakowskie wydawnictwo Compass coraz śmielej poczyna sobie na sudeckim rynku wydawniczym i właśnie zaproponowało kolejne wydanie mapy Gór Stołowych. Kolejne, bo to już trzecia  edycja opracowania kartograficznego, obejmującego najpopularniejszy wśród turystów obszar leżący na ziemi kłodzkiej. Postanowiliśmy przyjrzeć się mapie nieco bliżej…

  • 2020-05-15 10:10

    Karkonosze. Spacerownik ilustrowany to w moim zamyśle ksiązka inna niż dotychczasowe przewodniki i albumy fotograficzne poświęcone tym górom. Opisując i ilustrując zdjęciami spacery po karkonoskich szlakach, starałem się pokazać piękno polskich i czeskich Karkonoszy, a także przekazać nieco wskazówek praktycznych. Piszę o miejscach bardzo popularnych i tych mniej znanych, choć równie atrakcyjnych. Od ponad pół wieku jestem nieuleczalnie zakochany w Karkonoszach

  • 2020-05-15 10:08

    Celem niniejszej pracy jest przedstawienie historii wsi Żelazno po 1945 r., a przede wszystkim losów jej mieszkańców, którzy od ponad siedemdziesięciu lat tworzą lokalną społeczność. W literaturze przedmiotu, dotyczącej losów ziemi kłodzkiej oraz jej powojennej historii, nie ma opracowania, które byłoby poświęcone jedynie dziejom tej wsi. Przedmiotem analizy jest okres od wczesnych lat powojennych po transformację ustrojową w 1989 r.

  • 2020-05-15 10:02

    Kolejny numer czasopisma "Sudety" przynosi jak zwykle szereg ciekawych artykułów, które z pewnością zainteresują miłosników Sudetów. Między innymi przeczytać w nim mozna o rytualnym sanatorium w Kudowie-Zdroju, Teplickim Skalnym Mieście, o Theodorze Fontane i jego związkach z Karkonoszami, a także o granitowym sercu Polski i uzdrowisku jak Bad Gastein...

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 19729Wszystkich: 6420243

Kuchnia sudecka, dolnośląska

     Na pytanie o kuchnię sudecką, czy szerzej: dolnośląską, trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie, czy ona dzisiaj istnieje. Wymiana ludności, jaka nastąpiła zwłaszcza po śląskiej stronie Sudetów, spowodowała również odejście w niepamięć dawnych przepisów kulinarnych. Lepszą pod tym względem sytuację mamy po czeskiej, czy niemieckiej stronie, gdzie w wielu miejscach zachowała się ciągłość osadnicza, a dzięki temu i tradycje, również kulinarne.

     Staramy się tutaj zebrać potrawy, które powstawały w sudeckich chatach, czy dolnośląskich miastach, którymi żywili się nasi  przodkowie. Jeśli znasz takie przepisy, a nie ma ich w naszym zestawieniu, prosimy o kontakt. Wdzięczni będziemy za każdą informację związaną z kuchnią sudecką, czy dolnośląską... W tym dziale przedstawiamy również tematy kulinarne związane z naszym regionem.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
  • knedliki01.jpg

    To chyba najbardziej popularne (obok smażonego sera) danie, jakie znajdziemy w menu czeskich restauracji w Sudetach. Słynne knedliki robi się bardzo łatwo i mimo, że w sklepach można kupić ich przemysłową wersję, polecam spróbować zrobić je samemu. Równie nieskomplikowane jest wykonanie gulaszu, pozostanie nam tylko do przyrządzenia kapusta

  • DSC09310.jpg

    Dania z ziemniaków z zasady są proste i syte, jakby specjalnie przeznaczone dla ciężko pracujących ludzi, których nie stać na wykwintne i drogie dania. Wśród przepisów, jakie znaleźć można w kuchni czeskiej, są i bramborački bardzo skromne, składające się w zasadzie ze słoniny, ziemniaków oraz cebuli, czasami dodawano do niej nieco masła, czy gęstej śmietany

  • radzi02.jpg

    Władysława Gil razem z Wiktorem Urbańczykiem prowadzi Dom Chleba i gospodarstwo ekologiczne w Radzimowicach. Na Świętej Srebrnej Górze od sześciu lat sieją orkisz, w Domu Chleba w tradycyjnym piecu pieką chleb, a mąkę czy kaszę orkiszową wykorzystują do przygotowania domowych zdrowych posiłków

  • pyry01.jpg

    Potrawa niezwykle łatwa w przygotowaniu, podobno będąca przysmakiem tkaczy lnu. Doskonale znana jest jednak również w innych regionach, gdzie ziemniaki stanowiły podstawę wyżywienia biednych ludzi. W Wielkopolsce to po prostu popularne „pyry z gzikiem”

  • Nalewka orzechowa

    2015-02-06 20:52
    orzech01.jpg

    Dawniej, butelka orzechówki znajdowała się w każdym domu, służąc jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Wykonuje się ją latem, na początku lipca, z zielonych, jeszcze niedojrzałych owoców, a na jej pełnię smaku i właściwości trzeba poczekać przynajmniej pół roku

  • spekove01.jpg

    Knedliki z wędzonego boczku (Špekové knedlíky) są potrawą niezwykle sycącą, ale wymagającą włożenia w ich przygotowanie nieco wysiłku. Efekt jest wart tej pracy i podawane ze szpinakiem knedliki mogą stanowić doskonałe, samodzielne danie obiadowe

  • cesnecka01.jpg

    Zupa czosnkowa to bodaj najbardziej znana czeska zupa, którą znaleźć można w menu zarówno drogich restauracji, jak i tanich knajp w małych miejscowościach. Niezmierzona ilość rodzajów česnečki świadczy o jej popularności. Tutaj prezentujemy jej wykwintniejszą formę - kremową

  • cockova01.jpg

    Doskonale znana bywalcom czeskich restauracji zupa, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle pożywna. Podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem i ozdobiona odrobiną śmietany może być ozdobą każdego stołu, mimo że na pierwszy rzut oka nie wygląda atrakcyjnie

  • bruhmauke01.jpg

    Typowa dla Górnych Łużyc potrawa – prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. W zależności od upodobań, można do niej podać białą, podsmażoną kiełbasę oraz dobre piwo (szczególnie polecamy Landskron Bier produkowane w regionalnym browarze w Görlitz)

 

Komentarze

  • Jerzy Oleszek2016-04-18 10:42

    zapoznałem się jedynie przekrojowo. To co Państwo prezentujecie dotyczy przede wszystkim Sudetów Zachodnich w tym Łużyc czy strony czeskiej. Nie zauważam przepisów, które by pochodziły z innych rejonów Sudetów np Sudety Środkowe czy Wschodnie; oczywiście chodzi o dzisiejszą polską stronę. Czesi zachowali głównie swoje wiodące potrawy. U nas natomiast "króluje" bezrodzajowość.

    Jeśli są Państwo zainteresowani kontaktem, to
    jerzy.oleszek@gmail.com

    pozdrawiam

  • Jorguś2017-03-25 23:52

    Śląskie niebo jest potrawą pochodzącą z Sudetów wschodnich. Najstarszy znany przepis na tą potrawę pochodzi z Bystrzycy Kłodzkiej (XVII w.).

Komentarz
Facebook