Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2022-07-07 12:37

    Miłośnicy Sudetów nie mogą narzekać na brak dobrych map, tak potrzebnych do wędrówek po górach. Co rusz pojawiają się na rynku wydawniczym kolejne wydania, co pozwala nam mieć nadzieję, że dostajemy poprawione i aktualizowane na bieżąco mapy. Co jakiś czas pojawiają się w ofercie poszczególnych wydawnictw także całkiem nowe opracowania. Z taką sytuacją mamy właśnie do czynienia z krakowskim wydawnictwem Compass

  • 2022-06-30 10:33

    Każdy Polak słyszał o Nysie Łużyckiej, rzece wyznaczającej zachodnią granicę naszego kraju, ale mało kto zastanawia się, skąd ten przymiotnik „łużycka” w jej nazwie. W powszechnym przekonaniu z Niemcami sąsiaduje na tym odcinku Dolny Śląsk. Nic bardziej mylnego! Po obu stronach granicy na Nysie leżą Łużyce — prastara kraina, przed z górą tysiącleciem zasiedlona przez czwarty, obok Polaków, Czechów i Słowaków, naród zachodniosłowiański — Serbów Łużyckich

  • 2022-01-19 22:46

    Skąd wzięła się nazwa Karpacz? Czy w Karkonoszach znajdziemy nazwy "tatrzańskie"? Kogo nazywa się „pierwszą damą karkonoskich opowieści”? Kto ma więcej Karkonoszy? My czy Czesi? Gdzie w Karkonoszach miała staną olbrzymia pieczarka? To tylko niektóre z zagadek, jakie znalazły się w najnowszej książce Waldemara Brygiera i Anny Zygmy, zatytułowanej "555 zagadek o Karkonoszach". Aby poznać wszystkie tematy (zagadki) poruszone w książce, trzeba zatem przeczytać ich jeszcze 550!

  • 2021-12-03 10:44

    Blisko dwie dekady minęły od wyda­nia pierwszego srebrnogórskiego albumu „Srebrna Góra. Spojrzenie w przeszłość". Przez ten czas intensywnie poszukiwaliśmy kolejnych ilustracji i pocztówek, zdobywa­liśmy nowe informacje o tym niezwykłym miasteczku i górującej nad nim twierdzy. Efektem naszych wysiłków jest album, który z przyjemnością oddajemy teraz w Państwa ręce: „Srebrna Góra. Zwierciadło czasu"

  • 2021-11-27 09:37

    Dawno, dawno temu… – każde dziecko Wam powie, że tak zaczynają się wszystkie dobre opowieści. W tej książce znalazł się zbiór legend i historii powtarzanych szeptem, z ust do ust, przez zaaferowanych mieszkańców śląskich miejscowości położonych w pobliżu naszych pięknych, rodzimych zamków i pałaców lub pozostałych po nich ruin

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 568Wszystkich: 12680581

Od Nerona do Marylin Monroe – najsmaczniejszy festiwal w Polsce

2022-06-16 10:00

V Twierdza Smaków - Festiwal Kuchni Historycznej i Regionalnej w Zamku Czocha już 16-18.06.2022

     Gruzińskie czurczele, plantago z soczewicy, przepiórki w różach i tradycyjna herbata Beduinów. To tylko część rarytasów, których będzie można skosztować podczas kolejnej edycji Twierdzy Smaków – Festiwalu Kuchni Historycznej i Regionalnej. Impreza odbędzie się w dniach 16-18 czerwca 2022 roku w Zamku Czocha na Dolnym Śląsku. To bez wątpienia to również jedna z najsmaczniejszych imprez w Polsce. Do tego bardzo kolorowa i pełna niespodzianek.

     - Uczestnicy festiwalu nie tylko spróbują historycznych dań, ale dowiedzą się także, dlaczego Neron spalił zapasy cynamonu, z jakiego powodu Nostradamus smażył korzenie mikołajka polnego i ile kwiatów trzeba było nazbierać, żeby wymienić je na krowę – mówi Joanna Lamparska, dziennikarka i pisarka, której pomysłem jest festiwal.

     - Nasz „dział średniowiecza” stawia w tym roku na sosy. Jak powiedziała Magdalena Samozwaniec: „Każda potrawa bez odpowiedniego sosu była jak dama w niestarannej, niedokończonej toalecie” – dodaje Jarosław Kuczyński, dyrektor zamku Czocha, który organizuje festiwal z Fundacją Projekt Historia - Podczas wielkiej historycznej uczty na stołach pojawią się mięsiwa przygotowane w oryginalnym stylu.

Wina, Chinkali i inne gruzińskie rarytasy

     W tym roku specjalnym gościem festiwalu  jest Gruzja. Przedstawiciele z Departamentu Turystyki i Miejsc Wypoczynkowych Adżarii   zaprezentują największe atrakcje turystyczne i kulinarne swojego regionu, a szef kuchni słynnej gruzińskiej restauracji, Giorgi Kartvelishvili przygotuje gruzińskie dania: „chinkali”, "Adżarskie czaczapuri", tradycyjne baranie szaszłyki, gruzińską aczmę oraz pchali - tradycyjne gruzińskie danie z siekanych i mielonych warzyw. Równocześnie przedstawiciele winnic położonego nad Morzem Czarnym i słynącego z uprawy winorośli oraz doskonałych win regionu Ajara zaprezentują swoje wina oraz opowiedzą o sięgającej ośmiu tysięcy lat winiarskiej tradycji swojego kraju.

     Kuchnia Zamku Czocha odtworzy z okazji festiwalu ulubione dania dawnych właścicieli, Ernsta Gütschowa, jego żony Józefiny, a także muzy Ernsta, rosyjskiej królowej tanga, Elsy Kruger. Degustacje zamkowych specjałów odbędą się na zamkowym dziedzińcu, a w kawiarence z niesamowitym widokiem na Jezioro Leśniańskie pojawią się także ciasta i torty.

Od Marii Antoniny do Marylin Monroe

     Od pierwszej edycji festiwalu Zamek przygotowuje także  każdego roku specjalny tort historyczny poświęcony jednej z władczyń. Podczas tegorocznego  festiwalu serwujemy ulubione ciasto królowej ekranu Marylin Monroe! Dużo bitej śmietany i zapachu róży, a także…. ale to już niespodzianka. Nie zabraknie naszego kultowego już tortu Marii Antoniny. Słodkości będą czekać również w namiocie orientalnym. Kawa z kardamonem gotowana na piasku, herbata Beduinów, baklava – to tradycyjne smaki Wschodu. Na festiwal przyjeżdża również Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego w Ziębicach. Pracownicy muzeum będą wraz z gośćmi imprezy przygotowywać i piec tradycyjne pierniki z Ziębic, wykorzystując przy tym historyczne foremki.

     Po całodniowym popuszczaniu pasa zamek otworzy swoje progi na nocne zwiedzania pełne przygód. Zapraszamy!

 

program Twierdzy Smaków na stronie zamku Czocha 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Zielarka z Grabowca2022-06-14 22:35

    "Ernsta Gütschowa, jego żony Józefiny" - a może Ernesta..., a może Josephiny... To drobiazg. Ważniejsze jest to, że Czocha nie leży na Dolnym Śląsku, w ogóle nie leży na Śląsku, ale na Górnych Łużycach.
    Takie obżarstwo? Czekam na ofertę ascezy, dla równowagi... Zresztą, jeszcze trochę a głód sam zapuka nam do... brzucha. Chrust i mirabelki plus, suwerenie!
    PS. Torty to nie ciasta (przynajmniej te na podstawie biszkoptowej lub innej pieczonej, np. ptysiowej, półkruchej)?
    Smacznego i Alleluja!!!

Komentarz
Facebook