Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia
Mila uwielbia kilka rzeczy: zapach farb olejnych, niekończące się rozmowy z przyjaciółką, pracę w księgarni, smak słodko-kwaśnych żelków i ciepły brzuch beagle’a o imieniu Zakładka. Ale jest coś jeszcze, co powinniście o niej wiedzieć: najbardziej na świecie kocha Karkonosze oraz wszystko, co można tam znaleźć. No, prawie wszystko! Mila nie znosi nowoczesnych apartamentowców, które nijak się mają do sudeckiej architektury, a jednak rosną w Szklarskiej Porębie niczym grzyby po deszczu
Ukazał się wiosenny numer czasopisma „Sudety”. Bardzo cieszy spełnienie obietnicy redaktora prowadzącego Kamila Piotra Piotrowskiego, który kilka miesięcy zapowiedział cykliczność ukazywania się kolejnych numerów. Jeszcze bardziej cieszy objętość nowego numeru, bo dostajemy do rąk 46 stron ciekawej lektury (poprzedni numer, jak i wiele wcześniejszych były okrojone do kilku, kilkunastu stron mniej). A co dostajemy w numerze 182?
555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego
Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian
We wrocławskim hotelu Novotel & ibis Wrocław Centrum podpisane zostało dzisiaj porozumienie pomiędzy Grupą Hoteli Orbis a Zespołem Szkół nr 3, w którym kształci się młodzież m.in. na kierunkach związanych z hotelarstwem i gastronomią. We Wrocławiu istnieje siedem hoteli wchodzących w skład grupy Orbis (ósmy jest w trakcie budowy, będzie stał na Ostrowie Tumskim). Będą one wspierać szkołę w realizacji programu nauczania, organizowania zajęć i praktyk uczniowskich w hotelach, a także umożliwiać pracę sezonową czy weekendową, by uczniowie mogli zarobić na przykład na swoje wymarzone wakacje.
- Dzięki podpisaniu umowy oczekujemy przede wszystkim, że pracownicy którzy do nas przychodzą po szkole, będą lepiej przygotowani do pracy, będą znali nowe systemy, rozwiązania i trendy występujące w dzisiejszym hotelarstwie. Idealnie byłoby, gdyby znali nasze rozwiązania i nasze systemy, bo wtedy są w pełni gotowi do pracy u nas. Myślę jednak, że mamy też poczucie misji społecznej: chcemy pokazać młodym ludziom, że hotelarstwo jest fajną pracą. Niejednokrotnie uczniowie po szkole rezygnują z pracy w zawodzie, bo w ramach nauki zawodu trafili w miejsca, które zdecydowanie zniechęcają do kontynuowania drogi zawodowej. Jesteśmy przekonani, że potrafimy ich zachęcić i zatrzymać w zawodzie, dlatego chcemy z nimi współpracować – mówi Bartłomiej Szmajdziński, dyrektor ds. zasobów ludzkich w Grupie Hoteli Orbis.
Orbis to marka istniejąca na rynku od blisko 100 lat. Jej początki sięgają Lwowa i roku 1920, kiedy to firma powstała. Dzisiaj Grupa Hoteli Orbis to na całym świecie 4 200 hoteli z 600 000 pokoi, każdego dnia obsługującymi pół miliona gości. O wielkości Grupy świadczyć mogą też liczby pranych każdego roku ręczników, których jest ponad 140 milionów oraz liczba wydawanych posiłków: 200 milionów! Zespół Szkół na ul. Szkockiej we Wrocławiu, w skład którego wchodzi Technikum nr 16, kształci między innymi w klasach hotelarskich, gastronomicznych, turystycznych oraz ekonomicznych. Współpraca pomiędzy oboma podmiotami z pewnością będzie owocna i korzystna dla obu stron.