Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-04-17 11:23

    Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia

  • 2024-04-17 10:44

    Mila uwielbia kilka rzeczy: zapach farb olejnych, niekończące się rozmowy z przyjaciółką, pracę w księgarni, smak słodko-kwaśnych żelków i ciepły brzuch beagle’a o imieniu Zakładka. Ale jest coś jeszcze, co powinniście o niej wiedzieć: najbardziej na świecie kocha Karkonosze oraz wszystko, co można tam znaleźć. No, prawie wszystko! Mila nie znosi nowoczesnych apartamentowców, które nijak się mają do sudeckiej architektury, a jednak rosną w Szklarskiej Porębie niczym grzyby po deszczu

  • 2024-04-17 08:17

    Ukazał się wiosenny numer czasopisma „Sudety”. Bardzo cieszy spełnienie obietnicy redaktora prowadzącego Kamila Piotra Piotrowskiego, który kilka miesięcy zapowiedział cykliczność ukazywania się kolejnych numerów. Jeszcze bardziej cieszy objętość nowego numeru, bo dostajemy do rąk 46 stron ciekawej lektury (poprzedni numer, jak i wiele wcześniejszych były okrojone do kilku, kilkunastu stron mniej). A co dostajemy w numerze 182?

  • 2024-02-01 09:34

    555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego

  • 2024-01-10 21:30

    Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 207Wszystkich: 13767696

Rolada ziemniaczana z wędzonką

2018-03-29 20:38

     Ziemniaki, od chwili pojawienia się w menu, w wielu regionach były podstawą wyżywienia. Nie inaczej było wśród górali sudeckich, którzy jedli prosto, pożywnie by mieć siłę do ciężkiej pracy, ale starali się urozmaicać swoje menu i z tych samych składników tworzyć różne potrawy. Dzisiaj proponuję Wam roladę ziemniaczaną z wędzonką i gotowaną kapustą kiszoną. Danie to znane jest u naszych południowych sąsiadów pod nazwą bramborový závin z uzeným masem.
 

Rolada ziemniaczana - składniki na 3-4 osoby:
100 g surowego wędzonego boczku
200 g wędzonej szynki (wędzonki)
0,5 kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
2 jajka
20 g masła
40 g bułki tartej
1 duża cebula
sól

     1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach
     2. Wędzonkę gotujemy przez 15-20 minut, po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę
     3. Na rozgrzane na patelni masło wsypujemy tartą bułkę i smażymy, ciągle mieszając, do złocistego koloru. Po usmażeniu odstawiamy na bok
     4. Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę, dwa jajka oraz sól i wyrabiamy plastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk, można dodać nieco więcej mąki
     5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy surowy, wędzony boczek pokrojony w kosteczkę i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pół cebuli, którą smażymy do jej zeszklenia. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę, smażymy jeszcze kilka minut i odstawiamy.
     6. Na blacie rozkładamy folię do gotowania (pieczenia) i smarujemy ją roztopionym masłem. Ciasto wykładamy na folię i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 8-10 mm. Posypujemy go usmażoną tartą bułką, rozprowadzając ją równomiernie po powierzchni ciatsa. Na to wysypujemy wędzonkę z boczkiem i cebulą, również rozprowadzając równomiernie po całości. Z każdego boku zachowujemy ok. 1,5-2-centymetrowy margines
     7. Ciasto zwijamy ciasno w roladę, pomagając sobie folią. Końcówkę i boki zasklepiamy ciastem, by nadzienie nam nie wypłynęło w czasie gotowania na parze. Tak uformowanego knedla ciasno obwijamy folią do gotowania. Zawiązujemy na końcach i wkładamy na rusztowanie do garnka z wodą. Gotujemy na parze ok. 40 minut, w połowie czasu odwracając knedla na drugą stronę. Po ugotowaniu wyciągamy na blat, usuwamy folię i knedla kroimy na grube plastry.
     8. W międzyczasie kroimy cebulę na piórka. Roztapiamy nieco masła na patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy do złotobrązowego koloru
     9. Na talerz wykładamy kapustę zasmażaną, na nią 3-4 plastry knedla, który posypujemy uprażoną cebulą. Danie gotowe do serwowania na stół. Smacznego!

 

Kapusta zasmażana
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
3 łyżki smalcu ze skwarkami
sól, pieprz, kminek, łyżka mąki

Kapustę płuczemy 2-3 razy w świeżej wodzie (jeśli lubimy wersję kwaśniejszą, można nie płukać lub wypłukać jeden raz) i szatkujemy ją. Wrzucamy do garnka z niedużą ilością wody i gotujemy przez 30 minut (cały czas należy kontrolować ilość wody, by kapusta się nie przypaliła). W oddzielnym garnku rozpuszczamy smalec ze skwarkami, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, którą smażymy do momentu jej zeszklenia. Wrzucamy kapustę, dodajemy sól, pieprz, kminek i smażymy wszystko przez 10 minut. Następnie rozrabiamy w szklance wody łyżkę mąki, wlewamy do smażonej kapusty i jeszcze kilka minut smażymy, ciągle mieszając...

Opracowanie i przygotowanie: Waldemar Brygier
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • ArturWyzszy2018-03-30 14:46

    Danie w sam raz na wiosnę, "dietetyczne składniki" i ta finezja składników: ziemniaki, boczek, smalec, sam romantyzm :)

Komentarz
Facebook