555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego
Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian
Jak przystało na region w Europie Środkowej, ziemia kłodzka istniała i istnieje realnie, determinowana geografią lub decyzjami politycznymi, a zarazem jest tworem wyobraźni, opisywanym w wielu tekstach i językach. Badanie kultury tego obszaru wymaga zatem podejścia historycznego, skupionego na dziejach narodów i grup społecznych oraz historii ich sztuki, duchowości, obyczaju i przemysłu, jak również użycia perspektyw...
Imponujący łańcuch zamków obronnych w Sudetach to część dziedzictwa Piastów, pierwszej historycznej polskiej dynastii. Z czasem Dolny Śląsk zaczął przynależeć do Królestwa Czech, które było częścią Rzeszy Niemieckiej, ale Piastowie śląscy książętami Rzeszy nigdy nie byli, w odróżnieniu np. do Podiebradów oleśnickich. Piastowie kierowali się własnościowym prawem polskim, podkreślali, że są na Śląsku „od zawsze" i otrzymali przywileje od polskiego władcy, co musiał uznać nawet cesarz
Górskie wędrówki to wspaniała przygoda i mnóstwo pozytywnych doświadczeń i wspomnień – z tym stwierdzeniem zgodzi się zapewne każdy miłośnik gór. Ci z nich, którzy zostali rodzicami mogą zadawać sobie pytanie: Jak zarazić dzieci swoją pasją i miłością do wędrowania po górskich szczytach? Jak zachęcić je do odkrywania nowych miejsc i nakierować ich wrodzoną ciekawość świata na górskie szlaki? I jak nie zrazić ich do takiego rodzaju turystyki, który przecież często wiąże się z dużym wysiłkiem?
W samym sercu Šumperka pod gołym niebem w sobotę 12 września odbędzie się całkiem nowa impreza kulinarna, nazwana oryginalnie „Sąsiedzką wyżerką“. Food festiwal odbywa się w ramach inicjatywy „Rozsmakuj się w Jesionikach” i jest adresowany do miłośników dobrego jedzenia, picia i nietradycyjnych wrażeń kulinarnych.
„Ideą pierwszego food festivalu w Šumperku jest nie tylko to, żeby dobrze się najeść, ale także spotkać się z przyjaciółmi, znajomymi i wspólnie przeżyć przyjemne chwile” - powiedział przedstawiciel organizatorów Jiří Giesl.
„Sąsiedzka wyżerka” ma według organizatorów zaprezentować najlepsze restauracje z okolicy, które oprócz klasycznych dań regionalnych przyrządzanych z lokalnych surowców wprowadzają też nowoczesne trendy współczesnej gastronomii. Podczas imprezy nie zabraknie stoisk z urozmaiconą ofertą produktów od miejscowych producentów ani stoiska, gdzie swoją sztukę kulinarną będą prezentować amatorzy.
„Ofercie gastronomicznej będzie towarzyszyć bogaty program. Goście mogą wziąć udział w degustacji win, warsztacie zaparzania kawy albo poznać tajemnice przygotowania i degustacji herbaty, porcjowania mięsa lub obejrzeć kulinarne show zawodowców” -wylicza współorganizatorka Eva Ratajová.
„Sąsiedzka wyżerka” rozpocznie się w sobotę 12 września o godzinie dziesiątej przy ulicy Na Hradbách (pod šumperskim ratuszem) i potrwa do godziny szóstej wieczorem.