Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-10-09 07:32

    Dość długo nie mieliśmy przewodnika po Rudawach Janowickich, wreszcie jest... Co prawda daleko mu do porządnego opracowania, które mogłoby zadowolić krajoznawców, ale dla turystów, którzy nie potrzebują szczegółowego opisu historycznego i krajoznawczego, powinien w zupełności wystarczyć. Wydawnictwo Plan wydało ilustrowany przewodnik turystyczny po Rudawach Janowickich z krótkim opisem miejscowości i najważniejszych atrakcji

  • 2018-09-19 07:14

    “Ten dom ma tajemnicę. Skarby i sekrety Dolnego Śląska” to już siódmy tom przewodników innych niż wszystkie. Tym razem autorka poprowadzi Was szlakiem zamków i pałaców, w których rozegrały się mroczne wydarzenia, zaprosi na wspólnie poszukiwanie zaginionych kolekcji, opowie nie tylko o skarbach, ale i o do dziś niewyjaśnionych zbrodniach. Wśród bohaterów tej książki odnajdziecie m.in. rosyjską kochankę właściciela zamku Czocha, czy zamordowaną przez wuja młodą milionerkę z Wlenia...

  • 2018-09-19 07:08

    To już drugi z serii przewodników emocjonalnych Wydawnictwa Ad Rem. Tym razem w osobistej, pełnej oryginalnych skojarzeń opowieści Czytelnik zabrany zostaje do podziemnego świata Kowar, odbywa podróż w czasie do miasta, w którym jeszcze nie tak dawno wydobywano uran. Autor Jarosław Szczyżowski ukazuje Kowary jak miasto oglądane w negatywie. Jakby rzeczywistość nie przyznawała się tutaj do samej siebie, odwracała na lewą stronę, udawała. Ale co? I dlaczego?

  • 2018-09-04 09:23

    Przewodnik prowadzi po atrakcyjnych turystycznie i licznie odwiedzanych latem i zimą masywów górskich okalających Kotlinę Kłodzką, którymi są: Góry Stołowe, Orlickie, Bystrzyckie, Masyw Śnieżnika, Góry Bialskie, Złote i Bardzkie. Opisano liczne uzdrowiska: Kudowa, Polanica, Duszniki, Lądek oraz zabytkowe miasta i miasteczka: Kłodzko, Bystrzyca, Złoty Stok, Srebrna Góra, Radków, Ścinawka, Wambierzyce

  • 2018-09-04 07:50

    W sprzedaży jest już wrześniowy numer magazynu turystyki rowerowej "RowerTour". Jak w każdym numerze, wewnątrz znaleźć mozna wiele ciekawych informacji, inspiracji do niezwykłych podróży, a także nowinki sprzętowe i wieści ze świata dwóch kółek. Tym razem redakcja proponuje m.in. eksplorację Świętokrzyskiego Parku Narodowego, single tracki w okolicach Szczecina, a także relacje z rowerowych wędrówek po Korsyce, Sardynii, Czechach oraz miejscach egzotycznych...

Wizyt:
Dzisiaj: 1310Wszystkich: 2957282

Sfermentowane jest zdrowe i smaczne

Fot. Waldemar Brygier / NaszeSudety
Fot. Waldemar Brygier / NaszeSudety
2018-10-06 09:10

     W sobotę, 6 października 2018 roku, zapraszamy do wrocławskich Pawłowic, gdzie w plenerach parku pałacowego spróbować będzie można niezwykłych często dań, produktów i napojów, które zaprezentowane zostaną przez najlepszych kucharzy i producentów w ramach Festiwalu Produktów Fermentowanych Szatkownica 2018.

     Na co dzień kiszenie, a więc fermentacja produktów spożywczych, kojarzy nam się z kapustą i ogórkami. A gdyby spróbować zakisić kukurydzę, pomidory, czosnek, marchew, selera, czy rzodkiewkę? A może pokusić się o danie na bazie takich produktów? Skarbnicą wiedzy na temat kiszonych produktów, ich znawcą, a także producentem jest szef kuchni restauracji Agawa, znajdującej się we wrocławskim Parku Południowym, Arkadiusz Dziakowski. Weźmie udział w pawłowickiej imprezie i zaprezentuje danie, którego przygotowanie, jak sam mówi, zajęło mu trzy miesiące. Będzie to kiszony pstrąg. O tajnikach jego przygotowania opowie podczas Festiwalu. To nie jedyna jego niespodzianka, bo spróbować będzie można również kiszonego kremu z dyni.

     Festiwal Produktów Fermentowanych to nie tylko dobre jedzenie, ale również ciekawe napoje. Swoje najnowsze piwo, nazwane „Szatkownica” i opatrzone datą imprezy zaprezentuje wrocławski browar Warsztat Piwowarski. Jest niezwykłe, bo z dodatkiem aronii, smak ma wyśmienity, orzeźwiający, zapach również niecodzienny. Jak opowiada Ewa Hołowiak z browaru, jest to piwo o kolorze czerwono-fioletowym oraz intensywnym chmielowym zapachu, które w czasie leżakowania wzbogacone zostało naturalnym, niesłodzonym sokiem z aronii. Jak przystało na imprezę, której głównym tematem jest kiszenie, piwo ma kwaśny posmak.

     Trudno wymienić wszystkich producentów, którzy pojawią się na sobotniej imprezie. Wspomnieć jeszcze warto chociażby o Przetwórni Warzyw Michała Sznajdera z Doliny Baryczy, firmie która wczoraj została nominowana do Dolnośląskich Gryfów, dolnośląskiej nagrody gospodarczej.

     Podczas Festiwalu będzie można też posłuchać o zdrowej żywności, sposobach fermentacji, dolnośląskich winach na naszych stołach, czy wreszcie o tym, dlaczego kiszonki są ważne w naszej diecie. Wisienką na torcie będzie wykład znawcy czasów PRL-u, Juliusza Woźnego, który opowie o kulturze i nie-kulturze picia alkoholu w czasach Polski Ludowej.

Waldemar Brygier - NaszeSudety

 


Zobacz także:
strona www Festiwalu Produktów Fermentowanych Szatkownica 

 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook