Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2021-07-14 22:28

    Rzecz o wspomnieniach pionierów i o pionierach. Uzupełniona i poszerzona tematycznie o wycinki prasowe z lat 1946-1951. Publikacja przenosi nas w czasie do wczesnych lat powojennych historii Polanicy-Zdroju. Po wojnie do Puszczykowa, bo taka była pierwsza polska nazwa miasta, przybywają z różnych stron osiedleńcy. Podejmują trud budowania, często na nowo, swego życia, tworzenia polskiej rzeczywistości

  • 2021-05-06 23:51

    Kilka tygodni temu na rynku ukazała się mapa "Góry Kamienne i Wałbrzyskie", wydana przez jeleniogórskie wydawnictwo Plan, w skali 1:40 000. Nie musieliśmy długo czekać, by do rąk dostać także laminowaną wersję tej mapy. Mapy laminowane, czy też drukowane na tzw. papierze syntetycznym, cieszą się coraz większą popularnością, bo mimo że są droższe od wersji papierowych, to z pewnością posłużą znacznie dłużej

  • 2021-03-11 15:36

    „Śmierć, bale i skandale" to pozycja od lat ciesząca się dużym zainteresowaniem czytelników, którym już sam tytuł zdecydowanie sugeruje, jakiego rodzaju treści znajdziemy wewnątrz. Książka, którą trzymasz w rękach Drogi Czytelniku, otwiera nową serię, opisującą ciekawe i wystawne życie arystokracji od 1885 do 1945 roku. Przegląd 65 lat często niesamowitych i zapierających dech w piersiach przygód oraz historii przedstawicieli jednej z najbarwniejszych warstw społecznych

  • 2020-11-26 23:05

    Ukazująca się w roku jubileuszu 75-lecia polskiej administracji we Wrocławiu oraz 75-lecia wrocławskiego środowiska akademickiego książka w popularnonaukowy sposób przybliża powojenne początki funkcjonowania Uniwersytetu Wrocławskiego i ukazuje wysiłek podejmowany w tym zakresie przez Grupę Naukowo-Kulturalną pod przewodnictwem prof. Stanisława Kulczyńskiego

  • 2020-11-10 21:36

    Od lat panuje przekonanie, że w Karkonoszach nie ma regionalnej kuchni. Wszyscy są przekonani, że obecna kuchnia to przepisy pochodzące przede wszystkim z kresów. Myślimy tak dlatego, że spora część mieszkańców naszych terenów to potomkowie przesiedleńców z przedwojennych kresów Rzeczypospolitej. Nie jest jednak tak do końca. Przecież przed II wojną światową Karkonosze zamieszkiwane były przez ludność, która miała swoje przyzwyczajenia kulinarne

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 2222Wszystkich: 10996335

Spróbuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach

2017-11-03 08:53

     Upieczona na złoto gąska, kapusta i knedliki, do tego kufel miejscowego piwa, młodego wina świętomarcińskiego lub czegoś mocniejszego. W listopadzie gęś świętomarcińską zaserwuje wiele restauracji w Jesionikach. Większość z nich przyrządzi gęś według oryginalnych przepisów z miejscowych surowców.

     Znakomitej gęsi świętomarcińskiej osoby odwiedzające góry będą mogły skosztować na przykład w Pensjonacie Kovárna w miejscowości Lipová-lázně. Ucztę na świętego Marcina przygotowują też restauracje w Hotelu Toč, w Hotelu Wellness Diana, na Bozeňovie czy w hotelu Taverna w Javorníku. Na przyjęcie świętomarcińskie przy akompaniamencie muzyki zaprasza uzdrowisko Bludov, tradycyjnej gęsi według dawnego przepisu skosztują również goście pensjonatu U Petra.

     „Serwowanie gęsi świętomarcińskiej stanowi swoistą kulminację roku kulinarnego. Cieszy nas, że miejscowe restauracje i gospody tak licznie włączyły się do akcji „Skosztuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach” - powiedziała menadżer inicjatywy „Rozsmakuj się w Jesionikach” Lenka Dusová.

     „W ofercie restauracji goście znajdą przysmaki przyrządzane na najróżniejsze sposoby. Kubki smakowe może oszołomić nie tylko oryginalność przyprawienia dania głównego, ale także zup i przystawek, które zostaną przygotowane przede wszystkim z gęsich wątróbek” - dodała Lenka Dusová.

     Smakowite kąski specjałów z gęsiny można będzie popić jednym z piw, warzonych w Jesionikach (Bran, Holba, Kvasslav, Welzl) albo czymś mocniejszym, choćby słynnym Absyntem Brainsfather z Domašova. „Rozsmakuj się w Jesionikach” to długofalowa inicjatywa stowarzyszenia Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu, które dba o popularyzację oryginalnych przepisów w jesenickich kuchniach z wykorzystaniem miejscowych surowców.


Lista restauracji:
Pensjonat Běla 10 - 12.11
Lázně (sanatorium) Bludov 11.11
Pensjonat Kovárna 20.10 - 10.12
Hotel Taverna 9 - 12.11
Pensjonat U Petra 11 - 20.11
Hotel Toč 10 - 12.11
Pensjonat Trojkámen 10 - 12.11
Restauracja Bozeňov 10 - 19.11
Wellness hotel Diana 6 - 19.11

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook