Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-11-26 23:05

    Ukazująca się w roku jubileuszu 75-lecia polskiej administracji we Wrocławiu oraz 75-lecia wrocławskiego środowiska akademickiego książka w popularnonaukowy sposób przybliża powojenne początki funkcjonowania Uniwersytetu Wrocławskiego i ukazuje wysiłek podejmowany w tym zakresie przez Grupę Naukowo-Kulturalną pod przewodnictwem prof. Stanisława Kulczyńskiego

  • 2020-11-10 21:36

    Od lat panuje przekonanie, że w Karkonoszach nie ma regionalnej kuchni. Wszyscy są przekonani, że obecna kuchnia to przepisy pochodzące przede wszystkim z kresów. Myślimy tak dlatego, że spora część mieszkańców naszych terenów to potomkowie przesiedleńców z przedwojennych kresów Rzeczypospolitej. Nie jest jednak tak do końca. Przecież przed II wojną światową Karkonosze zamieszkiwane były przez ludność, która miała swoje przyzwyczajenia kulinarne

  • 2020-11-10 21:15

    „Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny” jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym, miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy

  • 2020-10-21 10:26

    Co jakiś czas prezentujemy Wam nowe mapy, które ukazują się na rynku wydawniczym. Dzisiaj o kilku, które wydały w ostatnim czasie wydawnictwa PLAN (wrocławski i jeleniogórski). Na początek o dwóch mapach, które już wcześniej można było kupić, ale teraz są również w coraz popularniejszej wśród turystów wersji wodoodpornej

  • 2020-10-08 07:35

     "Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny" jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy na południowym wschodzie

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 8413Wszystkich: 8610650

Svičková na smetaně

Svičková na smetaně
Svičková na smetaně
2018-03-27 07:34

     Dla wielu odwiedzających Czechy to ulubione danie. Podobno ma tyle ostatecznych wersji ilu jest kucharzy ją przygotowujących, jednak pewne zasady są niezmienne, co czyni tę potrawę wyjątkową i dobrze rozpoznawalną. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale końcowy efekt wart jest tych wysiłków.

Składniki (dla 3-4 osób):
600 g polędwicy wołowej, ligawy
50 g słoniny

300 g cebuli
300 g marchwi
150 g korzenia selera
150 g korzenia pietruszki

10 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
4 listki bobkowe
80 g białego cukru
1 cytryna
80 g musztardy kremowej (plnotučnej)

sól, olej, ocet, cukier
200 ml śmietany 30% do ubicia
plastry cytryny, konfitura żurawinowa

     1. Słoninę kroimy w cienkie kliny, wielkości standardowych frytek. Będziemy nią faszerować mięso, by po ugotowaniu było soczyste, stąd kształt klinów – zwężenie na jednym z końców ułatwi nam pracę. Jeśli przed faszerowaniem, gotowe kliny słoniny włożymy na 2 godziny do zamrażalnika, stwardnieje i łatwiej będzie ją wciskać w mięso.
     2. Mięso myjemy i osuszamy. Wzdłuż włókien nacinamy głęboko nożem z ostrym końcem i w otwory wkładamy słoninę. Robimy to z jego obu stron.
     3. Obwiązujemy mięso sznurkiem, by podczas gotowania zachowało swój podłużny kształt. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Pozwoli to na zamknięcie porów i zachowanie soczystości wołowiny. Po obsmażeniu odkładamy mięso na bok.
     4. Cebulę, marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondla, na olej pozostały po obsmażeniu mięsa i smażymy wszystko do złocistego koloru (ok. 15 minut, często mieszając)
     5. Cytrynę obieramy ze skórki (okrawamy również białą część pod skórką – podczas gotowania nadaje potrawom gorzkawy smak, a tego nie chcemy), kroimy w plastry i wrzucamy do rondla. Dodajemy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listki bobkowe), a także cukier. Smażymy jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając, pozwalając by cukier się skarmelizował. Dodajemy musztardę, łyżeczkę soli, wlewamy wodę i wkładamy obsmażone mięso. Wody powinno być tyle, by mięso w całości było przykryte.
     6. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. To świetny czas, by zająć się knedlikami (patrz niżej).
     7. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z garnka. Wyławiamy też przyprawy. Według uznania wywar doprawiamy pieprzem, solą lub odrobiną octu. Można również dodać cukru, masła i śmietany. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
     8. Zdejmujemy nić z mięsa i kroimy je na plastry. Plastry układamy na talerzu, obok kładziemy knedliki, podlewamy sosem warzywnym. Na mięsie układamy plaster cytryny, na nim kładziemy łyżkę ubitej na sztywno śmietany kremówki, którą ozdabiamy konfiturą z żurawiny. Obiad gotowy!

UWAGA: w oryginalnej wersji svičkova podawana jest bez dodatków - tylko mięso, sos i knedliki. Można oczywiście dodać jeszcze jakieś warzywa na talerz, ja dodałem kapustę czerwoną zasmażaną.


Knedliki
300 g mąki krupczatki
2 jajka
200 ml mleka
15 g drożdży
sól, cukier

     1. Do 50 ml ciepłego mleka dodajemy dwie łyżki mąki, łyżeczkę cukru i drożdże. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn mógł wyrosnąć (mniej więcej na 10 minut). 
     2. Gdy już wyrośnie, dodajemy go do mąki, do której dodajemy również dwa jajka, pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Wszystko razem zagniatamy do momentu, aż uzyskamy plastyczne ciasto. 
     3. Odstawiamy je na pół godziny, by wyrosło, potem dzielimy na dwie części i z każdej robimy wałek o średnicy mniej więcej 3 cm (to nie apteka, nie muszą być równe). 
     4. Znów odstawiamy, by ciasto nieco wyrosło (na 10 minut), po czym wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Garnek z wodą musi być duży, bo knedle podczas gotowania zwiększają swą objętość. Gotujemy ok. 10 minut, po czym wyciągamy z wody i kroimy, najlepiej zwykłą nitką. Nitkę dajemy pod knedla i następnie zaciągamy nad nim – działa jak najlepszy nóż...

Opracowanie i przygotowanie: Waldemar Brygier - NaszeSudety
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook