Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-04-28 09:46

    Gdy w 1995 roku miałem okazję otrzymać od autora książkę z dedykacją, przeczytałem ją od deski do deski w zaledwie dwa dni. Od tego czasu minęło sporo lat, ukazały się kolejne wydania „Zwyciężyć znaczy przeżyć”, co raz to grubsze, uzupełniane o kolejne rozdziały. Całkiem niedawno, nakładem wydawnictwa Bezdroża ukazało się czwarte wydanie książki, które objętością w niczym nie przypomina już pamiętnej książki w niebieskiej okładce sprzed niemal ćwierć wieku

  • 2018-04-27 07:34

    Wydawnictwo Compass znane było do tej pory przede wszystkim z turystycznych wydawnictw, które swym zasięgiem obejmowały Beskidy i Tatry. Od kilku lat jednak pojawiają się tytuły sudeckie, początkowo nieśmiało, teraz już coraz odważniej. Wśród oferty wydawnictwa mamy między innymi przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim, a także mapy Gór Złotych, Ziemi kłodzkiej, Masywu Śnieżnika i Gór Sowich. Najnowszym produktem jest mapa najwyższego sudeckiego pasma: Karkonoszy oraz Gór Izerskich

  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

  • 2018-03-31 09:32

    Miedzianka to takie miejsce, gdzie… czas płynie w drugą stronę. Od tego, co jest, do tego, co było, przez co jej dziejowy koniec okazuje się… jej początkiem. Tutejsza czasoprzestrzeń zakrzywia się, wywołując przejmujący dreszcz, który im dłużej tutaj jesteśmy, tym bardziej czegoś się od nad domaga. Ale czego? Spośród resztek murów słyszymy cichutkie: Memento…

  • 2018-03-26 22:23

    Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej

Wizyt:
Dzisiaj: 188Wszystkich: 2678038

Turyści w Republice Czeskiej

W Czeskim Raju. Fot. Štěpán Vrzala
W Czeskim Raju. Fot. Štěpán Vrzala
2018-05-20 11:56

     W pierwszym kwartale 2018 roku do obiektów zbiorowego zakwaterowania w Czechach przybyły dwa miliony turystów zagranicznych i niecałe dwa miliony turystów krajowych. Zarówno zagraniczny, jak i krajowy ruch turystyczny odnotował wzrost o 11 procent, w porównaniu z pierwszym kwartałem ubiegłego roku.

     W ciągu trzech pierwszych miesięcy wzrosły przyjazdy turystów z niemal wszystkich zagranicznych destynacji. Dwucyfrowy wzrost odnotowano między innymi z Niemiec, Rosji, Słowacji czy Holandii. Wyjątkowo wzrosła liczba turystów z Chin (+ 28 %), Hiszpanii (+ 38 %) i Ukrainy (+ 36 %). Liczba turystów z Polski wzrosła o 6,9 %.

     Do wyjątkowego wzrostu przyjazdów turystycznych w pierwszym kwartale przyczyniła się niewątpliwie sprzyjająca pogoda i utrzymujące się stosunkowo długo dobre warunki narciarskie w górach czeskich, jak również święta wielkanocne, które przypadły w tym roku na początek kwietnia, więc turyści przybywali do Czech już w marcu.

[Anna Gruszczyńska - CzechTourism]
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Paweł Rembarz2018-05-26 13:56

    Ci z Ukrainy to zapewne jak u nas, specyficzny gatunek turysty- zarobkowego ;) Swoją drogą nie dziwi mnie wzrastająca popularność Czech. Dobra infrastruktura, niezłe drogi, ceny, oraz niezbyt duży kraj, zachęcają tylko ludzi z Europy zachodniej i coraz częściej z Azji, do poznania tych pięknych terenów. Polska pod względem ruchu turystycznego cudzoziemców, może sąsiadom z południa tylko pozazdrościć.

Komentarz
Facebook