Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-02-15 18:09

    Podstawowym celem niniejszej publikacji jest całościowa prezentacja artystycznego i kulturowego fenomenu, jakim było malarstwo na Śląsku w dobie baroku. Dlatego w książce ujęci zostali wszyscy znani z zachowanej twórczości, najważniejsi ówcześni malarze, którzy byli czynni na Śląsku lub pracowali dla tamtejszych zleceniodawców. Uwzględniono także ich wszystkie wykonane dla śląskich odbiorców prace w różnych technikach i gatunkach...

  • 2018-02-01 10:34

    Tajemniczy, malowniczy i wzbudzający ciekawość większości Polaków… Wałbrzych ma wiele zakamarków, ciekawostek czających się w wąskich zaułkach i niezbadanych podziemi skrywających drogocenne przedmioty. Ma swoją księżniczkę – urzekającą Daisy – i księcia, który tylko dla niej sprowadził z Sycylii siedem wagonów kolejowych wypełnionych zastygłą lawą z wulkanu Etna. Wśród pięknych kwiatów w stworzonej z miłości palmiarni kryją się historie, o których zranione serca chciałyby zapomnieć…

  • 2018-02-01 10:31

    Słynie jako miasto mostów. Zachwyca architekturą. Uwodzi i obiecuje moc ekscytujących wrażeń. Wrocław od lat niczym niepokojąco piękna kobieta urzeka i skrywa sekrety… Tamara Barriga z pasją i odwagą wnika w nieodkryte dotąd tajemnice Wrocławia. Zdradza, dlaczego w Mrówkowcu mieszka się luksusowo i… nieznośnie. Opowiada o ludziach, którzy wyróżniali się mądrością, pracowitością, a w końcu zapisali się w historii miasta

  • 2018-02-01 10:04

    W lutowym numerze Magazynu Turystyki Rowerowej "Rowertour" pojawił się wątek dolnośląski. Grażyna Pastuszka, w artykule "Frankenstein i rycerz ze złotą ręką" opisuje swoją rowerową, 4-dniową eskapadę po bliższych i dalszych okolicach Ząbkowic Śląskich. Poza tym sporo ciekawych rowerowych relacji z Polski (m.in. południowa Wielkopolska, Mazury oraz Małopolska) i ze świata (m.in. USA, Mongolia, Paragwaj)

  • 2017-12-18 10:06

    Miłośników Gór Izerskich z pewnością zainteresuje nowa publikacja Petra Freiwilliga, która nosi tytuł „Od młynów do fabryk. Budowle przemysłowe na ziemi frydlanckiej” (tytuł oryginalny: „Od mlýnů k továrnám. Výrobní stavby na Frýdlantsku”). Książka jest wynikiem kilku lat pracy autora w archiwach oraz w terenie. Poświęcona jest budynkom przemysłowym, takim jak młyny, tartaki, cegielnie oraz fabryki tekstylne. Publikacja przedstawia również rozwój osadnictwa oraz przemiany krajobrazu

Wizyt:
Dzisiaj: 101Wszystkich: 2442773

Wrocławski gastronomik kończy 70 lat!

2018-02-12 21:32

     Z absolwentami wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych z ul. Kamiennej spotykamy się podczas wycieczek, wakacyjnych wyjazdów, czy zwykłego wyjścia na rodzinny obiad, od kilkudziesięciu lat (szkoła powstała w 1947 roku). Pracują w hotelach, pensjonatach, gotują dla nas w restauracjach i wreszcie obsługują nas przy restauracyjnych stolikach. To od nich często zależy, jak wspominać będziemy wyjazd, czy rodzinny obiad „na mieście”.

     Od samego początku szkoła zmienia się i doskonali sposób nauczania, próbując nadążyć za wciąż zmieniającymi się trendami w gastronomii, hotelarstwie i turystyce. Przynosi to wymierne efekty między innymi w postaci sukcesów, jakie odnoszą uczniowie w Olimpiadzie Hotelarskiej i konkursach wiedzy o turystyce i hotelarstwie. Obecnie kształci się w niej około 750 uczniów, w klasach o profilu gastronomicznym, hotelarskim i turystycznym. Absolwenci szkoły uzyskują tytuły kucharza, kelnera, a także technika hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz żywienia i usług gastronomicznych. 
 

     Z okazji przypadającego w tym roku 70-lecia szkoły, przygotowane zostało nowe logo placówki, które zaprezentowano dzisiaj podczas konferencji prasowej. Jest przejrzyste, nowoczesne i zawiera wszystkie elementy ważne dla szkoły. – Logo ma kształt tarczy szkolnej. Znajduje się na nim kilka ważnych elementów, np. czapka kucharska nawiązująca do głównego profilu szkoły, litera „W”, która w oczywisty sposób wiązana jest z Wrocławiem, ale w naszym zamyśle jest również kołnierzykiem kelnerskim, jest książka czyli wiedza, ale dla nas to także otwarta karta menu oraz skrzydła pozwalające polecieć w świat, który z kolei symbolizuje globus na ostatnim polu – mówi Magdalena Mańkowska z Kocham Jeść, która zainicjowała i koordynowała stworzenie nowego logo.


     Zespół Szkół Gastronomicznych może pochwalić się wieloma sukcesami swoich uczniów w branżowych konkursach i olimpiadach. Między innymi, w ubiegłym roku Adrian Szot został laureatem Olimpiady Wiedzy o Turystyce, a Sylwia Wójcik Pierwszą Wicemistrz Wiedzy Hotelarskiej. To nie jej pierwszy sukces, bo w 2016 roku została finalistką Olimpiady Hotelarskiej. Zapytaliśmy jąo plany na przyszłość oraz jakie trzeba posiadać umiejętności, by tak wysoko uplasować się w gronie najlepszych:

     - Na pewno trzeba lubić to, co się robi i czuć powołanie. Jeśli zrozumiemy, że hotelarstwo to sztuka gościnności i sztuka nawiązywania relacji, to pozwala nam to zdobywać wysokie miejsca w branży, którą sami przecież dla siebie wybraliśmy. Szkoła ma bardzo dobrą opinię wśród młodych ludzi w mieście i gdy stanęłam przed wyborem, stwierdziłam że hotelarstwo to jest dziedzina, w której chciałabym działać, stąd tutaj jestem. Uczę się na ostatnim roku, ale mam nadzieję dalej kształcić się w hotelarstwie i ufam, ze coś z tego będzie, tym bardziej, że po Olimpiadach, Polska Akademia Gościnności wystawia nam listy polecające, które pozwalają zdobyć dobrą pracę.

     Szkoła ma duże wsparcie wśród uznanych zawodowców, którzy niejednokrotnie są jej absolwentami. Wspierają młodszych kolegów swoją wiedzą, dzielą się doświadczeniem i umiejętnościami. Są wśród nich szefowie kuchni wrocławskich restauracji, menadżerowie restauracji i hoteli, specjaliści od lat związani z branżą gastronomiczną, a także lokalni producenci żywności, którzy dzielą się wiedzą o produkcji np. produktów kiszonych, czy serów. To wszystko powoduje, że nauka w Zespole Szkół Gastronomicznych odbywa się na wielu płaszczyznach, nie tylko w szkolnych klasach i pracowniach, ale również poza budynkiem szkoły. Pozwala to mieć nadzieję na wysoki poziom absolwentów, co w prostej linii przełoży się na zadowolenie nas, gości pensjonatów, hoteli oraz restauracji.

Waldemar Brygier – NaszeSudety                                                                                                                                                     
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Silesiophilus2018-02-15 21:31

    Taaaaaaaaaaaaaaaaaak, to były czasy!

Komentarz
Facebook