Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-11-26 23:05

    Ukazująca się w roku jubileuszu 75-lecia polskiej administracji we Wrocławiu oraz 75-lecia wrocławskiego środowiska akademickiego książka w popularnonaukowy sposób przybliża powojenne początki funkcjonowania Uniwersytetu Wrocławskiego i ukazuje wysiłek podejmowany w tym zakresie przez Grupę Naukowo-Kulturalną pod przewodnictwem prof. Stanisława Kulczyńskiego

  • 2020-11-10 21:36

    Od lat panuje przekonanie, że w Karkonoszach nie ma regionalnej kuchni. Wszyscy są przekonani, że obecna kuchnia to przepisy pochodzące przede wszystkim z kresów. Myślimy tak dlatego, że spora część mieszkańców naszych terenów to potomkowie przesiedleńców z przedwojennych kresów Rzeczypospolitej. Nie jest jednak tak do końca. Przecież przed II wojną światową Karkonosze zamieszkiwane były przez ludność, która miała swoje przyzwyczajenia kulinarne

  • 2020-11-10 21:15

    „Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny” jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym, miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy

  • 2020-10-21 10:26

    Co jakiś czas prezentujemy Wam nowe mapy, które ukazują się na rynku wydawniczym. Dzisiaj o kilku, które wydały w ostatnim czasie wydawnictwa PLAN (wrocławski i jeleniogórski). Na początek o dwóch mapach, które już wcześniej można było kupić, ale teraz są również w coraz popularniejszej wśród turystów wersji wodoodpornej

  • 2020-10-08 07:35

     "Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny" jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy na południowym wschodzie

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 8383Wszystkich: 8610620

Wrocławski gastronomik kończy 70 lat!

2018-02-12 21:32

     Z absolwentami wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych z ul. Kamiennej spotykamy się podczas wycieczek, wakacyjnych wyjazdów, czy zwykłego wyjścia na rodzinny obiad, od kilkudziesięciu lat (szkoła powstała w 1947 roku). Pracują w hotelach, pensjonatach, gotują dla nas w restauracjach i wreszcie obsługują nas przy restauracyjnych stolikach. To od nich często zależy, jak wspominać będziemy wyjazd, czy rodzinny obiad „na mieście”.

     Od samego początku szkoła zmienia się i doskonali sposób nauczania, próbując nadążyć za wciąż zmieniającymi się trendami w gastronomii, hotelarstwie i turystyce. Przynosi to wymierne efekty między innymi w postaci sukcesów, jakie odnoszą uczniowie w Olimpiadzie Hotelarskiej i konkursach wiedzy o turystyce i hotelarstwie. Obecnie kształci się w niej około 750 uczniów, w klasach o profilu gastronomicznym, hotelarskim i turystycznym. Absolwenci szkoły uzyskują tytuły kucharza, kelnera, a także technika hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz żywienia i usług gastronomicznych. 
 

     Z okazji przypadającego w tym roku 70-lecia szkoły, przygotowane zostało nowe logo placówki, które zaprezentowano dzisiaj podczas konferencji prasowej. Jest przejrzyste, nowoczesne i zawiera wszystkie elementy ważne dla szkoły. – Logo ma kształt tarczy szkolnej. Znajduje się na nim kilka ważnych elementów, np. czapka kucharska nawiązująca do głównego profilu szkoły, litera „W”, która w oczywisty sposób wiązana jest z Wrocławiem, ale w naszym zamyśle jest również kołnierzykiem kelnerskim, jest książka czyli wiedza, ale dla nas to także otwarta karta menu oraz skrzydła pozwalające polecieć w świat, który z kolei symbolizuje globus na ostatnim polu – mówi Magdalena Mańkowska z Kocham Jeść, która zainicjowała i koordynowała stworzenie nowego logo.


     Zespół Szkół Gastronomicznych może pochwalić się wieloma sukcesami swoich uczniów w branżowych konkursach i olimpiadach. Między innymi, w ubiegłym roku Adrian Szot został laureatem Olimpiady Wiedzy o Turystyce, a Sylwia Wójcik Pierwszą Wicemistrz Wiedzy Hotelarskiej. To nie jej pierwszy sukces, bo w 2016 roku została finalistką Olimpiady Hotelarskiej. Zapytaliśmy jąo plany na przyszłość oraz jakie trzeba posiadać umiejętności, by tak wysoko uplasować się w gronie najlepszych:

     - Na pewno trzeba lubić to, co się robi i czuć powołanie. Jeśli zrozumiemy, że hotelarstwo to sztuka gościnności i sztuka nawiązywania relacji, to pozwala nam to zdobywać wysokie miejsca w branży, którą sami przecież dla siebie wybraliśmy. Szkoła ma bardzo dobrą opinię wśród młodych ludzi w mieście i gdy stanęłam przed wyborem, stwierdziłam że hotelarstwo to jest dziedzina, w której chciałabym działać, stąd tutaj jestem. Uczę się na ostatnim roku, ale mam nadzieję dalej kształcić się w hotelarstwie i ufam, ze coś z tego będzie, tym bardziej, że po Olimpiadach, Polska Akademia Gościnności wystawia nam listy polecające, które pozwalają zdobyć dobrą pracę.

     Szkoła ma duże wsparcie wśród uznanych zawodowców, którzy niejednokrotnie są jej absolwentami. Wspierają młodszych kolegów swoją wiedzą, dzielą się doświadczeniem i umiejętnościami. Są wśród nich szefowie kuchni wrocławskich restauracji, menadżerowie restauracji i hoteli, specjaliści od lat związani z branżą gastronomiczną, a także lokalni producenci żywności, którzy dzielą się wiedzą o produkcji np. produktów kiszonych, czy serów. To wszystko powoduje, że nauka w Zespole Szkół Gastronomicznych odbywa się na wielu płaszczyznach, nie tylko w szkolnych klasach i pracowniach, ale również poza budynkiem szkoły. Pozwala to mieć nadzieję na wysoki poziom absolwentów, co w prostej linii przełoży się na zadowolenie nas, gości pensjonatów, hoteli oraz restauracji.

Waldemar Brygier – NaszeSudety                                                                                                                                                     
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Silesiophilus2018-02-15 21:31

    Taaaaaaaaaaaaaaaaaak, to były czasy!

Komentarz
Facebook