Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2019-01-05 23:09

    Należał do Piastów śląskich, rycerza-rabusia, a nawet do... zakonników. Historia zamku Bolków jest równie fascynująca jak jego mury. Zajmuje cały siodłowy grzbiet wzgórza (396 m), z któego jak na dłoni widać okolicę - to naturalny punkt strategiczny. W pierwszym etapie wzniesiono kamienną, wolnostojącą wieżę (stołp) na planie koła przechodzącego w ostry dziób...

  • 2019-01-05 22:59

    "Tramwaje Dolnośląskie", to drugi z tomów poświęcony historii miejskiego transportu szynowego w miastach Dolnego Śląska. Przed państwem próba syntetycznego opracowania dziejów legnickich tramwajów. Choć przez siedemdziesiąt lat tram­waje wpisywały się w codzienność miasta, pamięć o ich ist­nieniu coraz bardziej się zaciera. Nic dziwnego, ostatni tramwaj zjechał z ulic Legnicy przed blisko półwieczem…

  • 2019-01-05 21:05

    Album zawiera opisy ponad 80 zabytków ziemi dzierżoniowskiej, pojmowanej jako tereny gmin Dzierżoniów, Łagiewniki, Niemcza, Pieszyce, Bielawa i Piława Górna. Opisom towarzyszą kolorowe zdjęcia obiektów, często wykonywane z lotu ptaka, co nadaje im wyjątkowego charakteru. Na końcu książki krótkie opisy w języku angielskim

  • 2018-12-06 07:28

    Teza o roli, jaką artystyczne i handlowe środowisko XV-wiecznej Norymbergi miało odegrać w kształtowaniu późnogotyckiego malarstwa na Śląsku, znalazła się w wielu opracowaniach literatury przedmiotu powstałej w ciągu ostatnich dwóch stuleci. Większość badaczy, dociekając genezy obecności nowych rozwiązań formalno-stylowych i ikonograficznych w malarstwie śląskim w latach około 1440–1520, poszukiwało ich zwłaszcza w ścisłych kontaktach handlowych Wrocławia z Norymbergą

  • 2018-12-02 16:55

    Niniejsza książka jest ostatnią z pięciu tomów poświęconych dziejom szlacheckich i arystokratycznych rezydencji w Sudetach, na ich pogórzu i przedgórzu, tak po ich czeskiej jak i polskiej stronie. Autor, historyk z wykształcenia i krajoznawca z powołania, opisuje tu dzieje, także te najnowsze, 46 wybranych zamków, pałaców i dworów na terenie polskich Sudetów Wschodnich, zwłaszcza na obszarze ich północnego Przedgórza, charakteryzującego się bogactwem tego rodzaju obiektów

Wizyt:
Dzisiaj: 314Wszystkich: 3188559

Wrocławski gastronomik kończy 70 lat!

2018-02-12 21:32

     Z absolwentami wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych z ul. Kamiennej spotykamy się podczas wycieczek, wakacyjnych wyjazdów, czy zwykłego wyjścia na rodzinny obiad, od kilkudziesięciu lat (szkoła powstała w 1947 roku). Pracują w hotelach, pensjonatach, gotują dla nas w restauracjach i wreszcie obsługują nas przy restauracyjnych stolikach. To od nich często zależy, jak wspominać będziemy wyjazd, czy rodzinny obiad „na mieście”.

     Od samego początku szkoła zmienia się i doskonali sposób nauczania, próbując nadążyć za wciąż zmieniającymi się trendami w gastronomii, hotelarstwie i turystyce. Przynosi to wymierne efekty między innymi w postaci sukcesów, jakie odnoszą uczniowie w Olimpiadzie Hotelarskiej i konkursach wiedzy o turystyce i hotelarstwie. Obecnie kształci się w niej około 750 uczniów, w klasach o profilu gastronomicznym, hotelarskim i turystycznym. Absolwenci szkoły uzyskują tytuły kucharza, kelnera, a także technika hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz żywienia i usług gastronomicznych. 
 

     Z okazji przypadającego w tym roku 70-lecia szkoły, przygotowane zostało nowe logo placówki, które zaprezentowano dzisiaj podczas konferencji prasowej. Jest przejrzyste, nowoczesne i zawiera wszystkie elementy ważne dla szkoły. – Logo ma kształt tarczy szkolnej. Znajduje się na nim kilka ważnych elementów, np. czapka kucharska nawiązująca do głównego profilu szkoły, litera „W”, która w oczywisty sposób wiązana jest z Wrocławiem, ale w naszym zamyśle jest również kołnierzykiem kelnerskim, jest książka czyli wiedza, ale dla nas to także otwarta karta menu oraz skrzydła pozwalające polecieć w świat, który z kolei symbolizuje globus na ostatnim polu – mówi Magdalena Mańkowska z Kocham Jeść, która zainicjowała i koordynowała stworzenie nowego logo.


     Zespół Szkół Gastronomicznych może pochwalić się wieloma sukcesami swoich uczniów w branżowych konkursach i olimpiadach. Między innymi, w ubiegłym roku Adrian Szot został laureatem Olimpiady Wiedzy o Turystyce, a Sylwia Wójcik Pierwszą Wicemistrz Wiedzy Hotelarskiej. To nie jej pierwszy sukces, bo w 2016 roku została finalistką Olimpiady Hotelarskiej. Zapytaliśmy jąo plany na przyszłość oraz jakie trzeba posiadać umiejętności, by tak wysoko uplasować się w gronie najlepszych:

     - Na pewno trzeba lubić to, co się robi i czuć powołanie. Jeśli zrozumiemy, że hotelarstwo to sztuka gościnności i sztuka nawiązywania relacji, to pozwala nam to zdobywać wysokie miejsca w branży, którą sami przecież dla siebie wybraliśmy. Szkoła ma bardzo dobrą opinię wśród młodych ludzi w mieście i gdy stanęłam przed wyborem, stwierdziłam że hotelarstwo to jest dziedzina, w której chciałabym działać, stąd tutaj jestem. Uczę się na ostatnim roku, ale mam nadzieję dalej kształcić się w hotelarstwie i ufam, ze coś z tego będzie, tym bardziej, że po Olimpiadach, Polska Akademia Gościnności wystawia nam listy polecające, które pozwalają zdobyć dobrą pracę.

     Szkoła ma duże wsparcie wśród uznanych zawodowców, którzy niejednokrotnie są jej absolwentami. Wspierają młodszych kolegów swoją wiedzą, dzielą się doświadczeniem i umiejętnościami. Są wśród nich szefowie kuchni wrocławskich restauracji, menadżerowie restauracji i hoteli, specjaliści od lat związani z branżą gastronomiczną, a także lokalni producenci żywności, którzy dzielą się wiedzą o produkcji np. produktów kiszonych, czy serów. To wszystko powoduje, że nauka w Zespole Szkół Gastronomicznych odbywa się na wielu płaszczyznach, nie tylko w szkolnych klasach i pracowniach, ale również poza budynkiem szkoły. Pozwala to mieć nadzieję na wysoki poziom absolwentów, co w prostej linii przełoży się na zadowolenie nas, gości pensjonatów, hoteli oraz restauracji.

Waldemar Brygier – NaszeSudety                                                                                                                                                     
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Silesiophilus2018-02-15 21:31

    Taaaaaaaaaaaaaaaaaak, to były czasy!

Komentarz
Facebook