Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-04-28 09:46

    Gdy w 1995 roku miałem okazję otrzymać od autora książkę z dedykacją, przeczytałem ją od deski do deski w zaledwie dwa dni. Od tego czasu minęło sporo lat, ukazały się kolejne wydania „Zwyciężyć znaczy przeżyć”, co raz to grubsze, uzupełniane o kolejne rozdziały. Całkiem niedawno, nakładem wydawnictwa Bezdroża ukazało się czwarte wydanie książki, które objętością w niczym nie przypomina już pamiętnej książki w niebieskiej okładce sprzed niemal ćwierć wieku

  • 2018-04-27 07:34

    Wydawnictwo Compass znane było do tej pory przede wszystkim z turystycznych wydawnictw, które swym zasięgiem obejmowały Beskidy i Tatry. Od kilku lat jednak pojawiają się tytuły sudeckie, początkowo nieśmiało, teraz już coraz odważniej. Wśród oferty wydawnictwa mamy między innymi przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim, a także mapy Gór Złotych, Ziemi kłodzkiej, Masywu Śnieżnika i Gór Sowich. Najnowszym produktem jest mapa najwyższego sudeckiego pasma: Karkonoszy oraz Gór Izerskich

  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

  • 2018-03-31 09:32

    Miedzianka to takie miejsce, gdzie… czas płynie w drugą stronę. Od tego, co jest, do tego, co było, przez co jej dziejowy koniec okazuje się… jej początkiem. Tutejsza czasoprzestrzeń zakrzywia się, wywołując przejmujący dreszcz, który im dłużej tutaj jesteśmy, tym bardziej czegoś się od nad domaga. Ale czego? Spośród resztek murów słyszymy cichutkie: Memento…

  • 2018-03-26 22:23

    Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej

Wizyt:
Dzisiaj: 181Wszystkich: 2678031

Ziemia kłodzka dobrym jedzeniem stoi

Szef kuchni Kuba Korczak zaprasza do degustacji. Fot. Waldemar Brygier
Szef kuchni Kuba Korczak zaprasza do degustacji. Fot. Waldemar Brygier
2017-12-19 09:49

     Gdyby spytać przeciętnego turystę, jakie ma skojarzenia kulinarne z ziemią kłodzką, to najpewniej w odpowiedziach najczęściej pojawiałby się pstrąg. A przecież kulinarnie to bardzo zróżnicowany region i swą atrakcyjnością w tym względzie dorównuje atrakcjom turystycznym, swoją drogą będącym na najwyższym poziomie. Kulinarne tradycje sięgają tutaj wielu wieków wstecz, dość wspomnieć, że najbardziej znane na Dolnym Śląsku regionalne danie zwane „śląskim niebem”, po raz pierwszy zostało wspomniane w źródłach właśnie na ziemi kłodzkiej.

     Nie jest łatwo dotrzeć do kulinarnych perełek regionu. O ile na przykład ryby z Doliny Baryczy są reklamowane i promowane na różnych frontach, to ziemia kłodzka wydaje się być nieco na uboczu zainteresowań władz wojewódzkich, a nie oszukujmy się – to właśnie we Wrocławiu skutecznie można wypromować lokalne wyroby. Jest ich wiele, począwszy od znakomitych jakościowo serów, poprzez wyroby ciastkarskie, pierniki, piwo, tłoczone soki, a na doskonałej wołowinie skończywszy. Namiastkę tego, co można znaleźć na ziemi kłodzkiej, mieliśmy okazję poznać wczoraj (18 grudnia) podczas spotkania we wrocławskim Infopunkcie „Barbara”.

     Spotkanie zatytułowane zostało „Sudeckie smaki”, a główną jego atrakcją były kulinarne pokazy Kuby Korczaka, szefa kuchni i promotora dobrych, regionalnych produktów, który zaprezentował dania oparte na sudeckiej wołowinie: wyśmienity, podwędzany tatar z ligawy i polędwicy oraz równie smaczną, a do tego niezwykle aromatyczną zupę pho. Tatar był wyśmienity dzięki użytym do niego składnikom, na talerzu znalazły się oprócz ze smakiem doprawionego mięsa wołowego, także pieczony szpik, puder z borowików, majonez truflowy, pikle i młode siewki rzodkiewek, amarantusa i jarmużu. W zupie pho wyczuć można było nuty chilli, grzybów oraz kolendry, a całość dopełniały kawałki zamarynowanej wcześniej wołowiny, makaron ryżowy oraz, podobnie jak w przypadku tatara, siewki młodych warzyw.

     Oprócz uczty, jaką zaserwował odwiedzającym „Barbarę” Kuba Korczak, na jarmarku można było poznać i zakupić regionalne produkty z Krosnowic, Barda, Starej Łomnicy i okolic Długopola-Zdroju. Najbardziej kolorowo prezentowały się pierniki Magdaleny Topolanek z Barda, które swymi zdobieniami zdumiewały każdego, kto na nie chociaż przelotnie spojrzał. Równie mocno kusiły miody Łukasza Glosa, których smak i jakość zostały kilka tygodni temu po raz drugi rok z rzędu docenione przez Żółty Przewodnik Gault&Millau. Dopełnieniem całości były cydr oraz piwo z Twierdzy Kłodzko, prezentowane przez Huberta Krecha. Wszystkie te produkty zaprezentujemy wam wkrótce szerzej, a kilkoro szczęśliwców będzie miało okazję je zdobyć w naszych konkursach.


Nagrody, jakie regionalni producenci przygotowali dla czytelników NaszychSudetów
 

     Kilka słów należy się bohaterce spotkania, czyli wołowinie sudeckiej. Michał Orzechowski z Klastra Wołowina Sudecka mówi, że hodowane na ziemi kłodzkiej bydło jest wyjątkowej klasy, a czysta natura powoduje, że mięso jest wybitnie smaczne. W okolicach Długopola-Zdroju, w Górach Bystrzyckich znajdują się gospodarstwa p. Zubków i Orzechowskich, w których hodowane jest bydło rasy mięsnej i to właśnie wołowina z tych gospodarstw wykorzystana została podczas kulinarnych pokazów. Degustujący wyrażali się o potrawach z uznaniem, co jest najlepszą rekomendacją dla naszej, regionalnej wołowiny. Dla tych, którzy nie mogli przybyć na degustacje w „Barbarze” mamy dobre wieści: dań z wołowiny sudeckiej można spróbować w kilku restauracjach w regionie, np. w restauracji „Horus” w Długopolu-Zdroju, „Czarna Góra” w Siennej oraz „Hanka” o „Zieleniec” w Zieleńcu. Polecamy!

Tekst i foto: Waldemar Brygier - NaszeSudety
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Jan Nowak2017-12-20 16:08

    Tą "wołowina sudecka" to raczej wirtualny twór, dużo się o niej słyszy, ale mało kto ją widział.

Komentarz
Facebook