Błogosławieństwo wina świętomarcińskiego
Tradycyjne obchody dnia św. Marcina odbędą się w Uherskim Hradišti także w tym roku – i to już po raz dwudziesty. We wtorek 11 listopada 2025 roku, od godziny 11:11, Masarykowe Náměstí w Uherskim Hradišti zmieni się w centrum folkloru, wina i świętomarcińskich specjałów.
Przyjazd św. Marcina i legenda o płaszczu
Jeszcze przed samym poświęceniem wina przez księdza na białym koniu przybędzie św. Marcin. W ten sposób przypomni znaną legendę o płaszczu, w której żołnierz Marcin podarował swój wojskowy płaszcz biednemu żebrakowi. Tej samej nocy, według podań, ukazał mu się Chrystus – odziany w ten właśnie płaszcz.
Program pełen muzyki, wina i specjałów
Na odwiedzających czeka bogaty program folklorystyczny z muzyką cymbałową. Do degustacji przygotowanych będzie aż 50 próbek win świętomarcińskich i młodych, wyłącznie od winiarzy z regionu Słowackiego. Nie zabraknie także tradycyjnych potraw – pieczonej gęsi, kaczki oraz popularnych rogalików marcińskich.
Historia tradycji świętomarcińskich
Kult św. Marcina sięga wczesnego średniowiecza i stopniowo zyskał wymiar ogólnoeuropejski. Marcin z Tours był pierwszym świętym, którego kanonizowano nie za męczeństwo, lecz za wzorowe życie. Dzień św. Marcina wiązał się z radością, polowaniami, świniobiciem, a także z początkiem adwentowego postu. Towarzyszyły mu ognie marcińskie, obrzędowe pieczywo oraz degustacje pierwszych win z nowego rocznika.

Jak powstaje wino świętomarcińskie
Świętomarcińskie to pierwsze wina nowego rocznika. Są lekkie, świeże i owocowe. Aby mogły nosić nazwę „świętomarcińskie”, muszą spełniać określone zasady:
- odmiany winorośli: Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (białe); Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Svatovavřinecké (różowe i czerwone),
- ocena komisji: komisja ocenia wino „w ciemno”, biorąc pod uwagę wygląd, barwę, aromat, smak i ogólne wrażenie,
- charakter: wina muszą być wytrawne, z zawartością cukru resztkowego maksymalnie 9 g/l.
Zaproszenie na Masarykowe Náměstí
Atmosferę świętomarcińskich tradycji można przeżyć 11 listopada 2025 roku od godziny 11:11 na Masarykowym Náměstí w Uherskim Hradišti. Degustacja potrwa do godziny 18.
Więcej informacji: www.vychodni-morava.cz



