Černý orel – najlepszy z najlepszych

     Stowarzyszenie Hoteli i Restauracji Republiki Czeskiej uznało w 2016 roku „Černego orla” w Oseku za restaurację roku. To zaszczytne wyróżnienie w pełni się należało, bo w serwowanej w „Černým orle” kuchni można zakochać się od pierwszego wejrzenia, a zaraz potem od pierwszego kęsa. W menu znajdziemy też kilka gatunków piwa, które produkowane jest na miejscu. Czegóż więcej trzeba miłośnikowi dobrego jedzenia?

     Restaurację i browar „Černý orel”, wraz z innymi dziennikarzami, miałem okazję poznać w ramach podróży studyjnej, jaka zorganizowana została przez kraj ustecki oraz CzechTourism. Wszystko odbywało się według najwyższych standardów, obsługa wyśmienita, podane dania były niezwykle smaczne, vepřová panenka rozpływała się w ustach, a piwa cudownie dopełniały wrażenie doskonałości. Zawsze w takich momentach podejrzliwe patrzę na to, co mnie spotyka – wiadomo, specjalnych gości traktuje się w sposób wyjątkowy. Ale wystarczyło jedno rozejrzenie się po sali, żeby zrozumieć, że równie wyjątkowo traktowani są pozostali goście, a pełna sala w środku tygodnia, w dodatku poza sezonem turystycznym, też dawała do myślenia!

     Jedzenie jest ważne, sprawia wiele przyjemności, ale cóż to byłby za obiad bez kufla dobrego piwa? „Černý orel” to rodzinny browar, w którym produkowanych jest kilka rodzajów piwa, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. W przeciągu roku warzone są także piwa na specjalne okazje, np. świąteczne, karmelowe, czy wędzone. Cieszą się oczywiście dużym powodzeniem i nie jest łatwo na nie trafić. „Černý orel” jest miejscem ze wszech miar godnym polecenia, na pewno nie zawiedziecie się ani na kuchni ani na piwie, zapewniam!

Waldemar Brygier - NaszeSudety

 


Zobacz także:
Krušné hory (Rudawy) - góry z historią 
strona www restauracji i browaru "Černý orel" 
portal turystyczny "Brama do Czech" 

CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl