Festiwal Delicje Regionów w lipcu we Wrocławiu!
Od 7 do 9 lipca wrocławskim Rynkiem zawładną szefowie kuchni, produkty regionalne i warsztaty kulinarne. Wszystko to w ramach nowego festiwalu Delicje Regionów organizowanego przez Artis i miasto Wrocław. Elementem festiwalu są Delicje 2023 – nagrody za najlepsze produkty regionalne. Dziś poznaliśmy laureatów konkursu.
W ramach Delicji Regionów organizowane będą m.in. warsztaty kulinarne z kucharzami z wrocławskich restauracji, pokazy filmów o tematyce restauracyjno-gastronomicznej, a także degustacja tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Sprzedawane będą również produkty regionalne z Dolnego Śląska. Na Delicjach Regionów spotkamy Julkę Cymbaluk i Kubę Tomaszczyk z Masterchefa Junior, a także blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana (Gotuj z Gruzinem) i Bartosza Snecza Dębskiego (Snecz Gotuje), Wojciecha Harapkiewicza i Łukasza Majchrowskiego. Przygotują oni pokazy gotowania.
- To będzie pierwsza edycja festiwalu. Delicje Regionów to nowa jakość i zupełnie nowy pomysł na zachęcenie mieszkańców Wrocławia oraz turystów do odkrywania nowych smaków. Delicjami żyć będzie całe miasto, ale festiwal skupi też uwagę całej Polski, a nawet wykroczymy nim poza krajowe ramy kulinarne, aby dzielić się doświadczeniami i czerpać inspiracje z międzynarodowych trendów gastronomicznych – mówi Małgorzata Schauer-Tyc, organizatorka festiwalu z firmy Artis. - Zachęciliśmy również wrocławskie restauracje do przygotowania w menu specjalnych dań festiwalowych, przygotowywanych z produktów Dolnego Śląska. Będziemy odtwarzać kuchnie szlakiem wrocławskich zamków oraz hoteli, prezentując tym samym potrawy, serwowane na dawnym dworze polskim.
Ważnym aspektem festiwalu będzie niemarnowanie. Podobnie, jak np. w przypadku Jarmarku Bożonarodzeniowego czy innych miejskich imprez, pojawią się na naczynia wielorazowego użytku. Nie będzie „foliówek”, a w zamian pojawią się torby papierowe lub biodegradowalne. Zaplanowane zostały również warsztaty less waste.
Poznaliśmy laureatów Delicji 2023
Częścią Delicji Regionów są Delicje 2023 - nagrody za najlepsze produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi. Dziś poznaliśmy zwycięzców w pięciu kategoriach:
- sery
- potrawy
- roślinne
- produkty pochodzenia zwierzęcego
- inne
– Ocenialiśmy zarówno produkty i potrawy pochodzące z Dolnego Śląska, jak i spoza. Produkty były bardzo wysokiej jakości, więc przed kapitułą stało wiele wyzwań w wyłonieniu laureatów – podkreśla przewodnicząca kapituły prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego.
Nagrody zostaną wręczone w trakcie festiwalu - w sobotę, 8 lipca. Wręczy je Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia.
Wrocław w sieci DELICE
Festiwal jest organizowany w ramach Sieci DELICE.
Oprócz gastronomii na rynku zostanie przygotowana także strefa edukacyjna, w której prezentować będą się jednostki miejskie oraz podmioty zewnętrzne, prowadząc pokazy i prelekcje w zakresie ekologii i zrównoważonego rozwoju. Wrocław jest pierwszym miastem w Polsce przyjętym do międzynarodowej Sieci DELICE, zainicjowanej przez miasto Lyon w 2007 roku. W sieci DELICE jest 31 miast z 5 kontynentów, m.in: Lizbona, Bordeaux, Barcelona, Bruksela, Madryt, Lipsk, Ryga, Montreal, Chicago czy Buenos Aires. Miasta, które decydują się być członkami sieci, wykorzystują żywność i gastronomię do rozwoju swoich miast. To promocja innowacyjności i wartości wśród restauratorów, mieszkańców, NGO i innych organizacji.
– Delicje Regionów 2023 to impreza organizowana pod patronatem międzynarodowej sieci Delice. Wrocław dołączył do niej w ubiegłym roku. Zostaliśmy zaproszeni do tej sieci, ponieważ jakość kuchni wrocławskiej jest coraz szerzej znana. To także forma promocji – mówi Małgorzata Golak, dyrektorka Biura Rozwoju Gospodarczego. – Miasta w ramach Delice promują innowacje i skracanie drogi "od pola do stołu". Przykładem będzie ten festiwal. Będziemy także promować postawę less waste.
PROGRAM FESTIWALU
07.07.2023 PIĄTEK
15:00-15:15 Oficjalne otwarcie festiwalu. Prowadzący Robert Zieliński
15:30-16:30 Snecz gotuje - Azja z polskim twistem
16:45-17:30 Kolory Herbat - opowieści czajmana połączone z cuppingiem różnych kolorów herbat Piotr Mońka/Czajownia
17:30-18:30 Wojciech Harapkiewicz Szef kuchni restauracji Boreczna - gotowanie na żywo
19:00 – 22:00 Koncert Małgorzaty Nawrot. Wrocławska Szkoła Śpiewu
—————————————————
08.07.2023 SOBOTA
12:00-13:00 MasterChef Junior. Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk
13:00-14:00 Pojedź do winnic Dolnego Śląska czyli enoturystyka na start! (co można zobaczyć w winnicach, jakie atrakcje dla gości przygotowali winiarze, święta i pikniki winiarskie, szlaki rowerowe i możliwości noclegu) - dyskusja z winiarzami (rozmowa połączona z degustacją różnych win) - Mariusz Kapczyński
14:30-15:30 Oficjalne wręczenie nagród Delicje 2023. Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk
15:30-16:15 Smakuj Dolny Śląsk. Raj Pstrąga - prowadzący Dominik Gibovitsch
16:30 - 17:15 Piwna pogadanka
17:30-18:30 Tajemnice GINu. Jak powstaje, z czym się łączy. Opowieści połączone z degustacją. Prowadzący Michał Płucisz Wolf&Oak
20:00-22:00 Koncert Mocna Strona Bluesa
—————————————————
09.07.2023 NIEDZIELA
12:00-13:00 Zero waste/less waste. Nadwyżki żywieniowe - jak je wykorzystać. Spotkanie z Prezesem Fundacji Mniej Więcej połączony z gotowaniem na żywo i degustacją
13:15-14:15 Blog kulinarny food² / Magazyn Kocioł - gotowanie na żywo - Łukasz Majchrowski
14:30-15:30 Bogactwo świata win europejskich i Nowego Świata. Rzadkie odmiany winorośli, różne style win, etc. Rozmowa z importerami/dystrybutorami połączona z degustacją win. Mariusz Kapczyński
15:45-16:45 Gotuj z Gruzinem livecooking. Gagik Grigoryan - food blogger, trener kulinarny. Opowiada, gotuje i prezentuje kaukaską sztukę
17:00-18:00 SMOKE livecooking
20:00 Zakończenie festiwalu
WARSZTATY/SEMINARIA
SOBOTA
- Prowadzący Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk: “Marzenia się spełniają”. Spotkanie ze zwyciężczynią 2. edycji MasterChef Junior oraz zwycięzcą tegorocznej edycji MasterChef dla dorosłych
- Akademia Młodego Kucharza - warsztaty 12:00-16:00
- Prowadzący Mariusz Kapczyński."Wino nie jest trudne. Tajniki degustacji wina" - jak oceniać, degustować wino, czy są tu jakieś zasady a może ich brak? (seminarium połączone z degustacją różnych win)
NIEDZIELA
- Akademia Młodego Kucharza - warsztaty 12:00-16:00
- Prowadzący Mariusz Kapczyński. "Jak powstają wina - różne style, techniki, szkoły" - opowieść o tym jak rodzi się wino, jak winiarz może wpływać na jego styl (seminarium połączone z degustacją różnych win)