Dolnośląski Zespół Parków Krajobrazowych wydał reprint mapy szlaków turystycznych w Górach Sowich, wydanej w 1919 roku przez Wydawnictwo Otto Hellmanna w Dzierżoniowie (Reichenbach in Schlesien). Mapa jest w skali 1:50 000, a jej autorem był Hermann Henkel. Mapę można bezpłatnie otrzymać w wałbrzyskim oddziale DZPK, również pocztą, ale w tym wypadku trzeba przesłać na adres oddziału zaadresowaną do siebie kopertę ze znaczkiem
Książka zawiera opisy 112 gatunków roślin chronionych przedstawionych na 230 fotografiach. Opisy dotyczą biologii, ekologii, zagrożeń i ochrony poszczególnych gatunków oraz niepublikowanych w książkach tego typu informacji m. in. z wyjaśnieniem źródła pochodzenia nazw polskich i łacińskich, najnowszych badań z zakresu zapylania kwiatów, medycyny, ochrony środowiska, ziołolecznictwa, magii, zabobonów, architektury, symboliki itp.
Dzieje Środy Śląskiej zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno historyków oraz regionalistów, jak i jej mieszkańców. Leżące w połowie drogi pomiędzy Wrocławiem a Legnicą miasto dzieliło często losy tych dwóch stolic księstw śląskich, a także przeżywało wzloty i upadki w ramach Korony Czeskiej, Austrii Habsburgów, Prus i Niemiec. W wyniku II wojny światowej Środa Śląska znalazła się w granicach Polski. Poza tą wielką historią miasto posiada wartości, którymi szczyci się do dzisiaj
28 maja 1997 roku. Południe. Z każdą minutą tłum otaczający klasztor w Lubiążu gęstnieje. Napięcie sięga zenitu, gdy z czarnej toyoty wysiada… sam Michael Jackson! Jaki sekret łączy go z opactwem Cystersów? Czy ma to coś wspólnego z mission impossible, którą Tom Cruise planuje na moście nad Jeziorem Pilchowickim? Może Mirosław Hermaszewski, rezolutny chłopak z Wołowa, który w przyszłości spełni swoje nieziemskie marzenie, zdradzi nam...
Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia
Od 7 do 9 lipca wrocławskim Rynkiem zawładną szefowie kuchni, produkty regionalne i warsztaty kulinarne. Wszystko to w ramach nowego festiwalu Delicje Regionów organizowanego przez Artis i miasto Wrocław. Elementem festiwalu są Delicje 2023 – nagrody za najlepsze produkty regionalne. Dziś poznaliśmy laureatów konkursu.
W ramach Delicji Regionów organizowane będą m.in. warsztaty kulinarne z kucharzami z wrocławskich restauracji, pokazy filmów o tematyce restauracyjno-gastronomicznej, a także degustacja tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Sprzedawane będą również produkty regionalne z Dolnego Śląska. Na Delicjach Regionów spotkamy Julkę Cymbaluk i Kubę Tomaszczyk z Masterchefa Junior, a także blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana (Gotuj z Gruzinem) i Bartosza Snecza Dębskiego (Snecz Gotuje), Wojciecha Harapkiewicza i Łukasza Majchrowskiego. Przygotują oni pokazy gotowania.
- To będzie pierwsza edycja festiwalu. Delicje Regionów to nowa jakość i zupełnie nowy pomysł na zachęcenie mieszkańców Wrocławia oraz turystów do odkrywania nowych smaków. Delicjami żyć będzie całe miasto, ale festiwal skupi też uwagę całej Polski, a nawet wykroczymy nim poza krajowe ramy kulinarne, aby dzielić się doświadczeniami i czerpać inspiracje z międzynarodowych trendów gastronomicznych – mówi Małgorzata Schauer-Tyc, organizatorka festiwalu z firmy Artis. - Zachęciliśmy również wrocławskie restauracje do przygotowania w menu specjalnych dań festiwalowych, przygotowywanych z produktów Dolnego Śląska. Będziemy odtwarzać kuchnie szlakiem wrocławskich zamków oraz hoteli, prezentując tym samym potrawy, serwowane na dawnym dworze polskim.
Ważnym aspektem festiwalu będzie niemarnowanie. Podobnie, jak np. w przypadku Jarmarku Bożonarodzeniowego czy innych miejskich imprez, pojawią się na naczynia wielorazowego użytku. Nie będzie „foliówek”, a w zamian pojawią się torby papierowe lub biodegradowalne. Zaplanowane zostały również warsztaty less waste.
Poznaliśmy laureatów Delicji 2023
Częścią Delicji Regionów są Delicje 2023 - nagrody za najlepsze produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi. Dziś poznaliśmy zwycięzców w pięciu kategoriach:
– Ocenialiśmy zarówno produkty i potrawy pochodzące z Dolnego Śląska, jak i spoza. Produkty były bardzo wysokiej jakości, więc przed kapitułą stało wiele wyzwań w wyłonieniu laureatów – podkreśla przewodnicząca kapituły prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego.
Nagrody zostaną wręczone w trakcie festiwalu - w sobotę, 8 lipca. Wręczy je Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia.
Wrocław w sieci DELICE
Festiwal jest organizowany w ramach Sieci DELICE.
Oprócz gastronomii na rynku zostanie przygotowana także strefa edukacyjna, w której prezentować będą się jednostki miejskie oraz podmioty zewnętrzne, prowadząc pokazy i prelekcje w zakresie ekologii i zrównoważonego rozwoju. Wrocław jest pierwszym miastem w Polsce przyjętym do międzynarodowej Sieci DELICE, zainicjowanej przez miasto Lyon w 2007 roku. W sieci DELICE jest 31 miast z 5 kontynentów, m.in: Lizbona, Bordeaux, Barcelona, Bruksela, Madryt, Lipsk, Ryga, Montreal, Chicago czy Buenos Aires. Miasta, które decydują się być członkami sieci, wykorzystują żywność i gastronomię do rozwoju swoich miast. To promocja innowacyjności i wartości wśród restauratorów, mieszkańców, NGO i innych organizacji.
– Delicje Regionów 2023 to impreza organizowana pod patronatem międzynarodowej sieci Delice. Wrocław dołączył do niej w ubiegłym roku. Zostaliśmy zaproszeni do tej sieci, ponieważ jakość kuchni wrocławskiej jest coraz szerzej znana. To także forma promocji – mówi Małgorzata Golak, dyrektorka Biura Rozwoju Gospodarczego. – Miasta w ramach Delice promują innowacje i skracanie drogi "od pola do stołu". Przykładem będzie ten festiwal. Będziemy także promować postawę less waste.
PROGRAM FESTIWALU
07.07.2023 PIĄTEK
15:00-15:15 Oficjalne otwarcie festiwalu. Prowadzący Robert Zieliński
15:30-16:30 Snecz gotuje - Azja z polskim twistem
16:45-17:30 Kolory Herbat - opowieści czajmana połączone z cuppingiem różnych kolorów herbat Piotr Mońka/Czajownia
17:30-18:30 Wojciech Harapkiewicz Szef kuchni restauracji Boreczna - gotowanie na żywo
19:00 – 22:00 Koncert Małgorzaty Nawrot. Wrocławska Szkoła Śpiewu
—————————————————
08.07.2023 SOBOTA
12:00-13:00 MasterChef Junior. Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk
13:00-14:00 Pojedź do winnic Dolnego Śląska czyli enoturystyka na start! (co można zobaczyć w winnicach, jakie atrakcje dla gości przygotowali winiarze, święta i pikniki winiarskie, szlaki rowerowe i możliwości noclegu) - dyskusja z winiarzami (rozmowa połączona z degustacją różnych win) - Mariusz Kapczyński
14:30-15:30 Oficjalne wręczenie nagród Delicje 2023. Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk
15:30-16:15 Smakuj Dolny Śląsk. Raj Pstrąga - prowadzący Dominik Gibovitsch
16:30 - 17:15 Piwna pogadanka
17:30-18:30 Tajemnice GINu. Jak powstaje, z czym się łączy. Opowieści połączone z degustacją. Prowadzący Michał Płucisz Wolf&Oak
20:00-22:00 Koncert Mocna Strona Bluesa
—————————————————
09.07.2023 NIEDZIELA
12:00-13:00 Zero waste/less waste. Nadwyżki żywieniowe - jak je wykorzystać. Spotkanie z Prezesem Fundacji Mniej Więcej połączony z gotowaniem na żywo i degustacją
13:15-14:15 Blog kulinarny food² / Magazyn Kocioł - gotowanie na żywo - Łukasz Majchrowski
14:30-15:30 Bogactwo świata win europejskich i Nowego Świata. Rzadkie odmiany winorośli, różne style win, etc. Rozmowa z importerami/dystrybutorami połączona z degustacją win. Mariusz Kapczyński
15:45-16:45 Gotuj z Gruzinem livecooking. Gagik Grigoryan - food blogger, trener kulinarny. Opowiada, gotuje i prezentuje kaukaską sztukę
17:00-18:00 SMOKE livecooking
20:00 Zakończenie festiwalu
WARSZTATY/SEMINARIA
SOBOTA
NIEDZIELA