Festiwal kulinarny w Jeseníku
Kuchnia naszych południowych sąsiadów ceniona jest przez wielu polskich turystów, a turystyka kulinarna rozwija się w najlepsze. Za kilka dni (24 sierpnia 2025 r.), w Jeseníku w ramach wydarzenia zatytułowanego „Smaki regionu” będzie możliwość skosztowania lokalnych produktów i dań.
„Smaki regionu” to cykl imprez, obejmujący swym zasięgiem kilka miejscowości: Prostějov (17 sierpnia), Jeseník (24 sierpnia), Náměšť na Hanie (6 września), Šumperk (14 września) oraz w Přerov (21 września).
Według zapewnień organizatorów, festiwale mają przede wszystkim promować lokalną żywność prosto od rolników oraz lokalne dania serwowane przez miejscowe restauracje, ale swoje miejsce znajdą również wybrane firmy z całej Republiki Czeskiej. Ważnym elementem jest wspieranie i promocja regionalnej żywności, produktów i przedsiębiorstw gastronomicznych w regionie ołomunieckim oraz pokazanie szerokiej publiczności, że w regionie Haná i w Jesionikach jest wielu utalentowanych rolników, producentów, szefów kuchni i pasjonatów.
Czego można się spodziewać?
- stoisk i food trucków regionalnych restauracji, bistro i kawiarni
- degustacji specjałów z regionu
- nowoczesnego jedzenia, ale również tradycyjnej kuchni
- lokalnej żywności prosto od producentów
- specjałów nagradzanych w licznych konkursach
- serów, cydrów, dżemów, żywności ekologicznej, win, wędlin…
- szerokiego programu towarzyszącego (szefowie kuchni, artyści, magicy…)
Do Jeseníka (Smetanovy sady) zapraszamy w godzinach 10:00 – 18:00. Pozostałe miasta i programy festiwali znaleźć można na stronie: chutekraje.cz.





