Kuchnia Ducha Gór

     Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne — dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos. Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy — Ducha Gór.

 

Spis treści:

I. BIGOS Z GÓR OLBRZYMICH (Przemysław Wiater)

II. GÓRY W GĘBIE (Piotr Gryszel)
   1. Pochodzenie kuchni karkonoskiej 
   2. Bez zupy się nie obędzie 
   3. Bez ziół ubogi stół
   4. Serowe szaleństwo 
   5. Ziemniaczana rewolucja 
   6. W kiełbasianym raju 
   7. Placek z kruszonką i inne słodkości 
   8. Napitki nie tylko wyskokowe 
   9. Festiwal Smaków Liczyrzepy 
   10. Karkonoska Marka Lokalna 
   11. Jeleniogórska książka kucharska (Emil Mendyk)

III. PRZEPISY KUCHNI KARKONOSKIEJ (Piotr Gryszel, Emil Mendyk)
   Zupy i dania jednogamkowe 
   Dania warzywne i bezmięsne 
   Mięso i drób 
   Dania rybne 
   Wypieki i desery 
   Napoje

IV. POLECANE MIEJSCA, DANIA I PRODUKTY

PRZEPISY — wykaz alfabetyczny

 


Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater: "Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy". Wydawnictwo AD REM, Jelenia Góra 2020, Okładka twarda, format 17 x 20 cm, stron 320, rysunki

 


Zobacz także:
książka w Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej 

 

CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl