Letnia edycja Perskiego Izerskiego w Kopańcu
Zapraszamy na kolejną letnią edycję Perskiego Izerskiego! To już w najbliższą niedzielę 19 lipca. Impreza rozpocznie się o godz. 11:00, a zakończy o godz. 17:00. Jak zawsze, Perski Izerski odbędzie się w Średniowiecznej Osadzie Kopaniec tuż przy gospodarstwie agroturystycznym "Farma 69" w Kopańcu (niedaleko Szklarskiej Poręby).
Perski Izerski to lokalny targ, na którym możecie:
- KUPIĆ i SPRZEDAĆ - to czego nie znajdziecie w sklepach - warzywa, owoce, sery, kasze, mąki, oleje, przetwory, miody – wszystko od miejscowych rolników. Kupicie też tutaj różnorodne rękodzieło, które powstaje w małych pracowniach rozrzuconych w okolicznych wsiach i miastach.
- ZJEŚĆ I WYPIĆ - na miejscu spróbujecie izerskiej kuchni, w której znajdziecie m.in. wegańskie ciasta, pyszne zupy, podpłomyki; napijecie się niespiesznie parzonej kawy i spróbujecie kompotu gotowanego z tego, czym w danym dniu obdarzyła nas natura.
- WYMIENIĆ SIĘ - ciuchami, biżuterią, książkami, płytami, zabawkami, bibelotami - jednym słowem tym wszystkim, co Wam już nie jest potrzebne, ale może przydać się jeszcze komuś innemu.
- NAUCZYĆ SIĘ - na Perskim Izerskim nie zabraknie także warsztatów artystycznych, gier, zabaw i konkursów dla dzieci.
A wszystko to w przestrzeni niezwykłej, w której czas płynie nieco inaczej, a może tu się po prostu zatrzymał. Sielskie otoczenie, spokój i życzliwi ludzie sprawią, że nie będziecie chcieli, aby Perski Izerski kiedykolwiek się skończył!
Osoby zainteresowane udziałem w kolejnych edycjach Perskiego Izerskiego (30.08, 20.09) w charakterze wystawcy prosimy o wysłanie mejla na adres: perski.izerski@gmail.com
"Perski Izerski" odbywa się pod Patronatem Slow Food Dolny Śląsk.
Warsztaty, które odbędą się podczas targu to między innymi:
14:00 - CHWASTY - poznawanie dzikich roślin jadalnych (tylko dorośli)
Zapraszamy na warsztat prowadzony przez Chwastożerców, na którym dowiecie się, które lokalne, dzikie rośliny można jeść oraz jak je przyrządzić. Bezpłatny udział zapewni Wam zgłoszenie mailowe (adres poniżej, należy podać imię, nazwisko i wiek) oraz przyniesienie ze sobą deseczki i nożyka do krojenia albo moździerza.
15:00 - MĄKA - zabawy manualno-kulinarne (dzieci min.7-letnie i dorośli)
Zapraszamy na warsztat mączny, na którym dzieci będą miały okazję pobawić się w kucharki i kucharzy - wykonają dla siebie ciasteczka lub placuszki. Bezpłatny udział zapewni Wam zgłoszenie mailowe (adres poniżej, należy podać imię, nazwisko i wiek) oraz przyniesienie ze sobą szklanej butelki z wodą pitną (tylko szklana min. 0,33 l).
16:00 - PLARN - upcykling kulinarny (dzieci min. 7-letnie i dorośli)
Zapraszamy na warsztat z upcyklingu, tzn. kreatywnego wykorzystania odpadów - nauczycie się wytwarzać przędzę ze zbędnych torebek foliowych, a z niej dziergać na szydełku. Bezpłatny udział zapewni Wam zgłoszenie mailowe (adres poniżej, należy podać imię, nazwisko i wiek) oraz przyniesienie ze sobą 2 torebek foliowych i szydełka min. nr 5 (wskazane, ale nie bezwzględnie konieczne).
17.00 - PAPIEROWIKLINA - upcykling kulinarny (dzieci min. 7-letnie i dorośli)
Zapraszamy na warsztat z upcyklingu, tzn. kreatywnego wykorzystania odpadów - nauczycie się wykonywać wiklinę gazetową, a z niej pleść koszyki. Bezpłatny udział zapewni Wam zgłoszenie mailowe (adres poniżej, należy podać imię, nazwisko i wiek) oraz przyniesienie ze sobą 5 gazet wielkoformatowych (miękki papier niefoliowany).
W międzyczasie czekają nas warsztaty wokalne, teatralne, strzelania z łuku i wiele innych!
Serdecznie zapraszamy!
Zgłoszenia na warsztaty: perski.izerski@gmail.com