Magdalena Dobromila Rettigová (1785 - 1845)

     Magdalena Dobromila Rettigová (ur. 1785) powinna być znana wszystkim miłośnikom kuchni czeskiej, zwłaszcza osobom, które nie tylko konsumują, ale i gotują potrawy oparte na przepisach naszych południowych sąsiadów. W encyklopediach nazywana bywa pierwszą czeską pisarką, patriotką walcząca o czeską kulturę, ale przede wszystkim przedstawiana jest jako autorka książek kucharskich. Jej dzieła na trwałe wpisały się historię gastronomii czeskiej, a „Domowa kucharka” cieszy się do dzisiaj dużym powodzeniem wśród kucharzy.

     Rettigová wychowała się w kręgach niemieckich, ale jej mąż Jan Rettig, Czech i wielki patriota, szybko nauczył żonę języka czeskiego i miłości do czeskiej kultury. Od tego czasu stała się propagatorką czeszczyzny w każdej postaci, zwłaszcza wśród młodych kobiet, w których edukację mocno się angażowała, zakładając na przykład szkołę gotowania i prac domowych, gdzie uczęszczające do niej dziewczęta uzyskiwały też ogólne wykształcenie.

     Od jej śmierci minęło właśnie 170 lat. Zmarła 5 sierpnia 1845 roku w Litomyślu, gdzie jest również pochowana. Jej nazwisko spotkać możemy również w innych sudeckich miastach, jak na przykład w Ústí nad Orlicą, gdzie jej imię nosi jedna z ulic. W Litomyślu Rettigová spędziła ostatnie lata swego życia, stąd w tym mieście najsilniej widać pamięć o niej. Znajdziemy tu restaurację, która serwuje dania oparte na jej przepisach, w styczniu, w miesiącu jej narodzin, organizowane są wieczorki tematyczne, a w maju wielki festiwal kulinarny (najbliższy odbędzie się 20-22 maja 2016 roku - www.gastroslavnosti.cz).

[Waldemar Brygier - NaszeSudety.pl]
CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl