Niezwykłe połączenie: wino i kamienie

     Czy można jakoś połączyć miłość do wina i kamieni? Na pierwszy rzut oka wydaje się, to trudne, ale Teresa Kucharska i Paweł Góźdź znaleźli na to sposób i już za niecałe dwa tygodnia (5 marca) zaprezentują to niezwykłe połączenie w swoim agroturystycznym gospodarstwie winiarskim Agat w Sokołowcu.

     Sokołowiec jest niedużą miejscowością, malowniczo położoną na Pogórzu Kaczawskim, a więc w regionie słynącym z geologicznych atrakcji. Nic więc dziwnego, że swoje miejsce na ziemi gospodarze nazwali „Agat” – wszak to najpopularniejszy w okolicy półszlachetny minerał. Miłośników ciekawych okazów kamieni spotkać można tutaj bardzo wielu, ale z kolei niewiele przyjeżdżających do Krainy Wygasłych Wulkanów osób wie, że na łagodnych stokach uprawiane są winorośle i że mamy w Sudetach winnice, w których produkowane jest wino. Wino cenione przez wielu amatorów napoju bogów.

     Spotkanie, jakie odbędzie się w Sokołowcu w sobotę, 5 marca (poczatek o godzinie 18:00) poświęcone będzie winom z wulkanicznych regionów winiarskich. Wulkanity są doskonałym podłożem dla winorośli, powstają na nich niezwykle bogate i oryginalne wina, zarówno białe jak i czerwone. Tereny wulkaniczne występują w wielu krajach Europy, m.in. jedne z największych znajdują się na Węgrzech, dlatego oprócz win miejscowych, produkowanych w Sokołowcu, będzie można spróbować węgierskich win, m.in. z Badacsony, Egeru, Matry i Tokaju. Nie zabraknie również potraw kuchni węgierskiej i dobrej muzyki. Zapraszamy!

Program wieczoru:

   1. Prezentacja multimedialna regionów winiarskich Węgier, z podkreśleniem wpływu podłoża na charakter win oraz minerałów występujących w wulkanitach,

   2. Degustacja win i potraw z komentarzem i dyskusją,

   3. Wystawa minerałów towarzyszących wulkanitom i ich wykorzystanie w biżuterii. Pokaz biżuterii (możliwość zakupu).

     Koszt degustacji z obfitą kolacją to 80 zł. Gospodarze oferują również możliwość skorzystania z noclegu (koszt 50 zł/os. + możliwość skorzystania ze śniadania w formie bufetu szwedzkiego: 20 zł). Szczegółowe informacje i zapisy: winnica.agat@gmail.com, tel. 75 712 51 33, kom. 795 102 404, 662 121 206.

Waldemar Brygier – NaszeSudety.pl
CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl