Sfermentowane jest zdrowe i smaczne
W sobotę, 6 października 2018 roku, zapraszamy do wrocławskich Pawłowic, gdzie w plenerach parku pałacowego spróbować będzie można niezwykłych często dań, produktów i napojów, które zaprezentowane zostaną przez najlepszych kucharzy i producentów w ramach Festiwalu Produktów Fermentowanych Szatkownica 2018.
Na co dzień kiszenie, a więc fermentacja produktów spożywczych, kojarzy nam się z kapustą i ogórkami. A gdyby spróbować zakisić kukurydzę, pomidory, czosnek, marchew, selera, czy rzodkiewkę? A może pokusić się o danie na bazie takich produktów? Skarbnicą wiedzy na temat kiszonych produktów, ich znawcą, a także producentem jest szef kuchni restauracji Agawa, znajdującej się we wrocławskim Parku Południowym, Arkadiusz Dziakowski. Weźmie udział w pawłowickiej imprezie i zaprezentuje danie, którego przygotowanie, jak sam mówi, zajęło mu trzy miesiące. Będzie to kiszony pstrąg. O tajnikach jego przygotowania opowie podczas Festiwalu. To nie jedyna jego niespodzianka, bo spróbować będzie można również kiszonego kremu z dyni.
Festiwal Produktów Fermentowanych to nie tylko dobre jedzenie, ale również ciekawe napoje. Swoje najnowsze piwo, nazwane „Szatkownica” i opatrzone datą imprezy zaprezentuje wrocławski browar Warsztat Piwowarski. Jest niezwykłe, bo z dodatkiem aronii, smak ma wyśmienity, orzeźwiający, zapach również niecodzienny. Jak opowiada Ewa Hołowiak z browaru, jest to piwo o kolorze czerwono-fioletowym oraz intensywnym chmielowym zapachu, które w czasie leżakowania wzbogacone zostało naturalnym, niesłodzonym sokiem z aronii. Jak przystało na imprezę, której głównym tematem jest kiszenie, piwo ma kwaśny posmak.
Trudno wymienić wszystkich producentów, którzy pojawią się na sobotniej imprezie. Wspomnieć jeszcze warto chociażby o Przetwórni Warzyw Michała Sznajdera z Doliny Baryczy, firmie która wczoraj została nominowana do Dolnośląskich Gryfów, dolnośląskiej nagrody gospodarczej.
Podczas Festiwalu będzie można też posłuchać o zdrowej żywności, sposobach fermentacji, dolnośląskich winach na naszych stołach, czy wreszcie o tym, dlaczego kiszonki są ważne w naszej diecie. Wisienką na torcie będzie wykład znawcy czasów PRL-u, Juliusza Woźnego, który opowie o kulturze i nie-kulturze picia alkoholu w czasach Polski Ludowej.
Waldemar Brygier - NaszeSudety
Zobacz także:
strona www Festiwalu Produktów Fermentowanych Szatkownica