Skosztuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach
Upieczona na złoto gąska, kapusta i knedliki, do tego kufel miejscowego piwa, młodego wina świętomarcińskiego lub czegoś mocniejszego. W listopadzie gęś świętomarcińską zaserwuje wiele restauracji w Jesionikach. Większość z nich przyrządzi gęś według oryginalnych przepisów z miejscowych surowców.
Znakomitej gęsi świętomarcińskiej osoby odwiedzające góry będą mogły skosztować na przykład w Pensjonacie Kovárna w miejscowości Lipová-lázně. Uczta na św. Marcina zostanie przygotowana także w Hotelu Praděd Thamm w Zlatych Horach i w Restauracji Bozeňov. W hotelu Křížový vrch w Jeseníku można będzie spróbować domowego pasztetu, gęsi z jabłkami, cynamonem i jesienną gruszką lub świętomarcińskiego placka. Tradycyjną gęś świętomarcińską przygotują też kucharze w hotelu Taverna w Javorníku.
„Serwowanie gęsi świętomarcińskiej stanowi swoistą kulminację roku kulinarnego. Cieszy nas, że miejscowe restauracje i gospody włączyły się do akcji „Skosztuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach” – powiedziała menadżer inicjatywy „Rozsmakuj się w Jesionikach” Lenka Dusová. „Goście znajdą w ofercie restauracji gęś świętomarcińską przyrządzaną na najróżnorodniejsze sposoby. Kubki smakowe może oszołomić nie tylko oryginalność przyrządzenia dania głównego, ale także zup i przystawek, które będą przygotowane przede wszystkim z gęsich wątróbek” - dodała Lenka Dusová.
Smakowite kąski gęsich specjałów można będzie popić jednym z piw, warzonych w Jesionikach (Bran, Holba, Kvasslav) albo czymś mocniejszym, choćby słynnym Absyntem Brainsfather z Domašova. „Rozsmakuj się w Jesionikach” to długofalowa inicjatywa stowarzyszenia Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu, które dba o popularyzację oryginalnych przepisów w jesenickich kuchniach z wykorzystaniem miejscowych surowców.