Skosztuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach

  • źródło: penzionkovarna.cz

    źródło: penzionkovarna.cz

     Upieczona na złoto gąska, kapusta i knedliki, do tego kufel lokalnego piwa lub czegoś mocniejszego. W listopadzie gęś świętomarcińską zaserwuje wiele restauracji w Jesionikach. Większość z nich przyrządzi gęś według oryginalnych przepisów z miejscowych surowców.

     - Stowarzyszenie Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu od dawna dba o popularyzację oryginalnych przepisów w jesenickich kuchniach, głównie w ramach całorocznej inicjatywy „Rozsmakuj się w Jesionikach” - powiedziała koordynatorka projektu Lenka Dusová.

     Serwowanie gęsi świętomarcińskiej to kulminacja roku kulinarnego, dlatego miejscowe restauracje i gospody włączyły się do akcji „Skosztuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach” i przyrządzą gęś według tradycyjnych jesenickich przepisów. Gęsi świętomarcińskiej goście mogą skosztować na przykład w Pensjonacie Kovárna w Hornej Lipovej, w Restauracji Bozeňov, w Pensjonacie Bela, w Hotelu wellness Dlouhé Stráně lub w Pensjonacie U Petra. Ucztę na św. Marcina przygotują także Hotel i Restauracja Křížový vrch, Restauracja Taverna, świąteczny weekend warto spędzić również w Pensjonacie Kolovna w Hynčicach pod Sušinou.

     A po degustacji upieczonego na złoto drobiu, można swój żołądek nagrodzić kilkoma łykami jednego z piw, jakieważy się w Jesionikach (Bran, Holba, Kvasslav), lub czymś mocniejszym, choćby słynnym Absyntem Bairnsfather z Domašova.

[www.navstivtejeseniky.cz]
CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl