Sky Food – gorący obiad w terenie

 

     Latem to z reguły nie ma większego znaczenia, ale zimą, czy podczas wędrówki w deszczową jesień, czy chłodną wiosną, ciepły posiłek na szlaku wydaje się zbawieniem, a na pewno poprawia nam samopoczucie i dodaje sił. Nie zawsze udaje nam się dotrzeć podczas wędrówki do schroniska, czy jakiejś restauracji na szlaku. Puszki z jedzeniem, produkowane przez polską firmę Sky Food wydają się być rozwiązaniem problemu ciepłego posiłku w podróży – i to bez wody, ognia, gazu, czy kuchenki turystycznej…

     Puszki są samopodgrzewające się. Wystarczy metalowy szpikulec, który jest w zestawie, przekłucie kilku otworów i po kilku minutach mamy gorący, pełnowartościowy posiłek. Temperatura posiłku, jaką powinien osiągnąć, według zapewnień producenta to 60-70°C. Podczas próby z jedną z puszek udało nam się osiągnąć temperaturę prawie 75°C, jest więc to temperatura przy której już warto uważać na język, by się nie poparzyć.

     Wadą puszek wydaje się ich waga, bo ważą ok. 900 gramów, więc na dłuższą, kilkudniową pieszą wędrówkę raczej się nie nadadzą, ale na jednodniowy wypad w góry, czy po prostu na łono natury – już zdecydowanie tak..

     Z własnego doświadczenia dodam, że kluczowym dla grzania jest tutaj proces przekłuwania oznaczonych otworów w puszcze. Czasem nie wystarczy pojedyncze przekłucie (trzeba pamiętać, by to robić dokładnie, do samego końca), bo coś może nie zadziałać. Polecam przekłucie wszystkich otworów, porządne potrząśnięcie puszką, by zmieszać znajdujący się pomiędzy ściankami granulat i ponowne włożenie szpikulca do otworów… Z otworów może wydobywać się gorąca para – tu też trzeba zachować ostrożność!

     No to jeszcze smak potraw. Smak każdy ma swój, każdemu smakuje co innego. Z mojego punktu widzenia i mojego smaku, mogę powiedzieć, że dania są smaczne (próbowałem do tej pory trzech różnych dań), nie są przesolone, są doprawione w sposób, który zadowoli większość konsumentów. Porcje są wystarczające, ale osobom lubiącym sobie podjeść, spokojnie można polecić do tego kromkę, czy dwie chleba. Świetnie sprawdzają się też świeże dodatki, np. ogórki małosolne…

Waldemar Brygier - NaszeSudety

stroma www producenta puszek z pełnowartościowymi obiadami Sky Food 

CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl