Zapraszamy na Festiwal Serków Ołomunieckich
Produkowane w Lošticach serki ołomunieckie (czes. tvarůžky) znane są szeroko na całym świecie. Ich historia sięga przynajmniej XVI wieku, kiedy to znajdujemy pierwsze pisane źródła na ich temat. W spisie inwentarza pałacu Edelmanna w Ołomuńcu jest mowa o dwóch kopach tvarůžków. Od tego czasu na ich temat powstało wiele prac naukowych, magisterskich, licencjackich.
Nie wiadomo, kiedy dokładnie powstały, gdzie zaczyna się ich historia. Nieificjalnie i na swój sposón żartobliwie można odpowiedzieć jednak na kilka pytań. Gdzie powstały? Na pewno na Hanie, w gospodarstwach rolnych. Kto stworzył recepturę? Pewna gospodyni, która postanowiła przygotować twaróg na nowy sposób. Kiedy? Rano lub wieczorem, bo w ciągu dnia miała tyle pracy, że nie miałaby na to czasu...
Olomoucké tvarůžky swą nazwę wzięły od Ołomuńca, gdzie co prawda nie były produkowane, ale ze względu na ogromny rynek zbytu, najczęściej były tu sprzedawane. Od wielu lat organizowane są festiwale poświęcone serkom ołomunieckim. Najbliższa ich edycja już w najbliższy weekend, 13-14 kwietnia 2024 roku. Serdecznie na imprezę zapraszamy, bo będzie się działo...
Szczegółowy program wydarzenia (w języku polskim) na stronie Ołomuńca...