Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-04-17 11:23

    Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia

  • 2024-04-17 10:44

    Mila uwielbia kilka rzeczy: zapach farb olejnych, niekończące się rozmowy z przyjaciółką, pracę w księgarni, smak słodko-kwaśnych żelków i ciepły brzuch beagle’a o imieniu Zakładka. Ale jest coś jeszcze, co powinniście o niej wiedzieć: najbardziej na świecie kocha Karkonosze oraz wszystko, co można tam znaleźć. No, prawie wszystko! Mila nie znosi nowoczesnych apartamentowców, które nijak się mają do sudeckiej architektury, a jednak rosną w Szklarskiej Porębie niczym grzyby po deszczu

  • 2024-04-17 08:17

    Ukazał się wiosenny numer czasopisma „Sudety”. Bardzo cieszy spełnienie obietnicy redaktora prowadzącego Kamila Piotra Piotrowskiego, który kilka miesięcy zapowiedział cykliczność ukazywania się kolejnych numerów. Jeszcze bardziej cieszy objętość nowego numeru, bo dostajemy do rąk 46 stron ciekawej lektury (poprzedni numer, jak i wiele wcześniejszych były okrojone do kilku, kilkunastu stron mniej). A co dostajemy w numerze 182?

  • 2024-02-01 09:34

    555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego

  • 2024-01-10 21:30

    Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 1732Wszystkich: 13815609

Gastronomia wrocławska w czasach małej stabilizacji (1957-1970)

2024-01-10 21:30

     Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian społeczno-politycznych i kulturalnych zachodzących w kraju oraz z uwzględnieniem lokalnej specyfiki wrocławskiej. Książka została opatrzona indeksem osób oraz wykazem lokali gastronomicznych działających we Wrocławiu w omawianym okresie, na uwagę zasługują również ilustracje znakomicie uzupełniające treść opracowania.

 

Spis treści

Rozdział I

Unormowania prawne

  1. Regulacje prawne władz centralnych dotyczące gastronomii
  2. Uregulowania prawne administracji lokalnej

Rozdział II

Wrocławskie Zjednoczenie Przedsiębiorstw Handlowych

  1. Różne formy działalności statutowej
  2. Rewindykacja lokali
  3. Zyski i straty przedsiębiorstw gastronomicznych

Rozdział III

Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Wschód”

Rozdział IV

Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Zachód”

Rozdział V

Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Kawiarnie”

Rozdział VI

Zakłady Gastronomiczne „KDM” i Zakłady Gastronomiczne „Ratuszowa”

  1. Zakład Gastronomiczny „Ratuszowa”
  2. Restauracja i kawiarnia „Ratuszowa”
  3. Winiarnia „Bachus”
  4. Bar „Żak”
  5. Zakład Gastronomiczny „KDM”
  6. Restauracja „KDM”
  7. Kawiarnia „Stylowa”

 

Rozdział VII

Gastronomiczna Spółdzielnia Inwalidów

Rozdział VIII

Przedsiębiorstwo „Barów Mlecznych”

Rozdział IX

Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Bary Samoobsługowe”

  1. Legendarne „Tempo” – bar typu czeskiego
  2. „Barbara” – pierwszy we wrocławiu bar typu szwedzkiego
  3. „Wiking”
  4. „Pod Sokołem”
  5. Varia

Rozdział X

Lokale na Starym Mieście  

  1. „Egzotyczna”
  2. „U Dreptaków”
  3. Wzgórze Partyzantów
  4. Gastronomia w instytucjach użyteczności publicznej
  5. Kluby
  6. Kawiarnia w Klubie Międzynarodowej Prasy i Książki
  7. Klub Dziennikarza
  8. Klub Lekarza (Dom Lekarza)
  9. Lokale w klubie Naczelnej Organizacji Technicznej
  10. Klub Związków Twórczych
  11. Lokale w siedzibie Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Radzieckiej
  12. Inne lokale staromiejskie

Rozdział XI

Gastronomia w peryferyjnych osiedlach

Rozdział XII

Kawiarnie młodzieżowe i studenckie

  1. „Piwnica Świdnicka”
  2. „Pałacyk”

Rozdział XIII

Restauracje i kawiarnie w hotelach  

  1. Hotele Centralnego Zarządu Przedsiębiorstw Usługowych „Orbis”
  2. Kawiarnia „Monopol”
  3. Restauracja „Monopol” w głównym budynku hotelu
  4. Hotel „Panorama”
  5. Restauracje w hotelach miejskich
  6. Restauracja hotelu „Polonia”
  7. Hotel „Grand”
  8. Hotel „Europejski”
  9. Varia

Rozdział XIV

Lokale na dworcach kolejowych i autobusowych  

  1. Dworzec Główny
  2. Dworzec Świebodzki
  3. Dworzec Nadodrze
  4. Odrzańskie Zakłady Gastronomiczne

Rozdział XV

Gastronomia sezonowa

  1. Gastronomia na kąpieliskach i kempingach
  2. Lody na ulicach i saturatory
  3. Wózki i rożny z parówkami, kiełbaskami i rybami
  4. Ogródki letnie
  5. Gastronomia podczas imprez masowych

Rozdział XVI

Jadłospisy i specjalności zakładów gastronomicznych

  1. Jadłospisy
  2. Kuchnia jarska i ryby
  3. Kuchnia dietetyczna
  4. Braki w asortymencie
  5. Ceny i cenniki potraw
  6. Jadłospisy papierowe

Rozdział XVII

Działalność rozrywkowa w zakładach gastronomicznych  

  1. Rozrywka w lokalach gastronomicznych – kabarety, występy artystyczne, gry towarzyskie
  2. Pokazy mody
  3. Zabawy sylwestrowe i karnawałowe
  4. Andrzejki, „Józefinki”, „Śledzik”

Rozdział XVIII

Konkursy  

  1. Ogólnopolski Konkurs o „Srebrną Patelnię”
  2. Wrocławski konkurs „Czysto, smacznie, uprzejmie”
  3. Konkursy różne

 

Rozdział XIX

Stołówki zakładowe i studenckie

  1. Stołówki zakładowe
  2. Stołówki studenckie

Rozdział XX

Nieprawidłowości

  1. Zawód – kelner
  2. Skargi na obsługę, jakość potraw oraz stan higieniczny personelu i lokali
  3. Oszustwa na wadze i recepturze
  4. Zawyżanie cen
  5. Kontrole zewnętrzne
  6. Problemy z kawą
  7. Niegospodarność
  8. Braki w zaopatrzeniu
  9. Za mało warzyw i owoców

Rozdział XXI

Gastronomia i Temida  

  1. Na bakier z prawem
  2. Kradzieże i włamania
  3. Przestępstwa przeciwko dniom bezmięsnym i przepisom antyalkoholowym
  4. Walka ze spekulacją
  5. Kradzieże i oszustwa – na konsumencie i na personelu
  6. Awantury z personelem
  7. Zakłócanie porządku
  8. Stosunki pracownicze

Rozdział XXII

Gastronomiczne miscellanea  

  1. Prywatne lokale gastronomiczne oraz zakłady w systemie agencyjnym
  2. Bary zależne, bary typu bistro
  3. Piwiarnie i pijalnie piwa
  4. Sklepy garmażeryjne, owocarnie
  5. Wrocławskie cukiernie
  6. Smażalnie
  7. Pochwały
  8. Gastronomiczne absurdy
  9. Współzawodnictwo pracy i zobowiązania
  10. Ludzie wrocławskiej gastronomii 
  1. Godziny otwarcia lokali
  2. Wykształcenie pracowników gastronomii – nauka, szkolenia, kursy
  3. Przeciwdziałanie alkoholizmowi
  4. Gastronomiczna obyczajowość
  5. „1961 – rok gastronomiczny”
  6. Akcja „Usługi do naprawy”
  7. Kiermasze świąteczne
  8. Sprzedaż na wynos
  9. Sezon turystyczny
  10. Neony
  11. Stołowizna
  12. Próby naprawy wrocławskiej gastronomii
  13. Varia

Zakończenie

Bibliografia

Spis ilustracji

Spis tabel

Słownik nazw ulic i placów (1957–2019)

Indeks osób

Aneks

Nota biograficzna


Romuald M. Łuczyński: "Gastronomia wrocławska w czasach małej stabilizacji (1957-1970). Oficyna Wydawnicza Atut, Wrocław 2020. Okładka miękka, format 16 x 23 cm, stron 598, czarno-białe ilustracje.

 


Zobacz także:
książka w Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej 

 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook