Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia
Mila uwielbia kilka rzeczy: zapach farb olejnych, niekończące się rozmowy z przyjaciółką, pracę w księgarni, smak słodko-kwaśnych żelków i ciepły brzuch beagle’a o imieniu Zakładka. Ale jest coś jeszcze, co powinniście o niej wiedzieć: najbardziej na świecie kocha Karkonosze oraz wszystko, co można tam znaleźć. No, prawie wszystko! Mila nie znosi nowoczesnych apartamentowców, które nijak się mają do sudeckiej architektury, a jednak rosną w Szklarskiej Porębie niczym grzyby po deszczu
Ukazał się wiosenny numer czasopisma „Sudety”. Bardzo cieszy spełnienie obietnicy redaktora prowadzącego Kamila Piotra Piotrowskiego, który kilka miesięcy zapowiedział cykliczność ukazywania się kolejnych numerów. Jeszcze bardziej cieszy objętość nowego numeru, bo dostajemy do rąk 46 stron ciekawej lektury (poprzedni numer, jak i wiele wcześniejszych były okrojone do kilku, kilkunastu stron mniej). A co dostajemy w numerze 182?
555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego
Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian
Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian społeczno-politycznych i kulturalnych zachodzących w kraju oraz z uwzględnieniem lokalnej specyfiki wrocławskiej. Książka została opatrzona indeksem osób oraz wykazem lokali gastronomicznych działających we Wrocławiu w omawianym okresie, na uwagę zasługują również ilustracje znakomicie uzupełniające treść opracowania.
Spis treści
Rozdział I
Unormowania prawne
Rozdział II
Wrocławskie Zjednoczenie Przedsiębiorstw Handlowych
Rozdział III
Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Wschód”
Rozdział IV
Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Zachód”
Rozdział V
Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Kawiarnie”
Rozdział VI
Zakłady Gastronomiczne „KDM” i Zakłady Gastronomiczne „Ratuszowa”
Rozdział VII
Gastronomiczna Spółdzielnia Inwalidów
Rozdział VIII
Przedsiębiorstwo „Barów Mlecznych”
Rozdział IX
Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne „Bary Samoobsługowe”
Rozdział X
Lokale na Starym Mieście
Rozdział XI
Gastronomia w peryferyjnych osiedlach
Rozdział XII
Kawiarnie młodzieżowe i studenckie
Rozdział XIII
Restauracje i kawiarnie w hotelach
Rozdział XIV
Lokale na dworcach kolejowych i autobusowych
Rozdział XV
Gastronomia sezonowa
Rozdział XVI
Jadłospisy i specjalności zakładów gastronomicznych
Rozdział XVII
Działalność rozrywkowa w zakładach gastronomicznych
Rozdział XVIII
Konkursy
Rozdział XIX
Stołówki zakładowe i studenckie
Rozdział XX
Nieprawidłowości
Rozdział XXI
Gastronomia i Temida
Rozdział XXII
Gastronomiczne miscellanea
Zakończenie
Bibliografia
Spis ilustracji
Spis tabel
Słownik nazw ulic i placów (1957–2019)
Indeks osób
Aneks
Nota biograficzna
Romuald M. Łuczyński: "Gastronomia wrocławska w czasach małej stabilizacji (1957-1970). Oficyna Wydawnicza Atut, Wrocław 2020. Okładka miękka, format 16 x 23 cm, stron 598, czarno-białe ilustracje.
Zobacz także:
książka w Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej