Kuchnia sudecka, dolnośląska

     Na pytanie o kuchnię sudecką, czy szerzej: dolnośląską, trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie, czy ona dzisiaj istnieje. Wymiana ludności, jaka nastąpiła zwłaszcza po śląskiej stronie Sudetów, spowodowała również odejście w niepamięć dawnych przepisów kulinarnych. Lepszą pod tym względem sytuację mamy po czeskiej, czy niemieckiej stronie, gdzie w wielu miejscach zachowała się ciągłość osadnicza, a dzięki temu i tradycje, również kulinarne.

     Staramy się tutaj zebrać potrawy, które powstawały w sudeckich chatach, czy dolnośląskich miastach, którymi żywili się nasi  przodkowie. Jeśli znasz takie przepisy, a nie ma ich w naszym zestawieniu, prosimy o kontakt. Wdzięczni będziemy za każdą informację związaną z kuchnią sudecką, czy dolnośląską... W tym dziale przedstawiamy również tematy kulinarne związane z naszym regionem.

Czego musisz spróbować na Slovacku?

 „Erteple a zelé…” w dialekcie regionu Slovacko (po czesku brambory a kapusta, czyli ziemniaki i kapusta) „…živobytí celé“– żywność cała. To przysłowie dobrze oddaje podstawowe składniki, z których gotowało się w regionie Slovacko...

Czego spróbować w regionie Valašsko?

Wołoszczyzna kojarzy się od razu z potrawami ze śliwek, zupą wołoską z kiszonej kapusty oraz słodkim plackiem o różnych smakach zwanym frgál. Oczywiście lokalna kuchnia oferuje wiele dań...

Kapusta po wrocławsku

Oto prawdziwy klasyk dawnej kuchni dolnośląskiej. Chrupiąca, słodko-winna, korzenna, a przede wszystkim pyszna! Taka jest właśnie Kapusta po wrocławsku...

Jak smakuje kraj ołomuniecki?

Smaki Kraju (Chutĕ kraje) to cykl kilku kulinarnych imprez, które na koniec lata proponuje mieszkańcom i turystom kraj ołomuniecki. Lokalni producenci żywności, rękodzieła, regionalne potrawy, napoje, ale i dobra zabawa bo na scenie zobaczyć można magika, czy posłuchać dobrej muzyki...

Poznajcie smaki dawnego Wrocławia

Cynamon, kapusta, kiełbasy, piwo, pierniki i oczywiście kluski w różnych wariantach – tak smakował dawny Wrocław. Teraz mamy okazję bliżej poznać tradycje kulinarne...

Wielkie rozczarowanie na Ještědzie

Znany czeski youtuber Starej Fotr, zajmujący się przede wszystkim tematyką kulinarną, odwiedził restaurację znajdującą się na szczycie Ještědu...

Wrocław dołącza do przewodnika MICHELIN!

Wrocław – miasto spotkań, kultury i wyjątkowej kuchni – oficjalnie dołącza do prestiżowego przewodnika MICHELIN. To ogromne wyróżnienie...

Krkonošské kyselo (karkonoski żur)

Kyselo to zupa szczególnie popularna w podgórskich miejscowościach Karkonoszy i Gór Orlickich. Pierwszą o niej wzmiankę znajdujemy w dokumencie z 1803 roku. To prosta zupa, przygotowywana ze składników łatwo dostępnych w gospodarstwie...

Rachunek grozy? Nie w Górach Izerskich!

Kilka naszych wzmianek o tanich obiadach w Czechach, bardzo Was zainteresowało, więc kontynuujemy serię, gdzie tanio zjeść w Sudetach...

Obiad w górach za 100 koron!

Nasza prezentacja stołówki Rubena w Náchodzie spotkała się z ciepłym przyjęciem i zainteresowaniem, więc spieszymy z informacją, że podobnych miejsc...

CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl