Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-05-19 23:27

    Książka zawiera opisy 112 gatunków roślin chronionych przedstawionych na 230 fotografiach. Opisy dotyczą biologii, ekologii, zagrożeń i ochrony poszczególnych gatunków oraz niepublikowanych w książkach tego typu informacji m. in. z wyjaśnieniem źródła pochodzenia nazw polskich i łacińskich, najnowszych badań z zakresu zapylania kwiatów, medycyny, ochrony środowiska, ziołolecznictwa, magii, zabobonów, architektury, symboliki itp.

  • 2024-05-17 08:15

    Dzieje Środy Śląskiej zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno historyków oraz regionalistów, jak i jej mieszkańców. Leżące w połowie drogi pomiędzy Wrocławiem a Legnicą miasto dzieliło często losy tych dwóch stolic księstw śląskich, a także przeżywało wzloty i upadki w ramach Korony Czeskiej, Austrii Habsburgów, Prus i Niemiec. W wyniku II wojny światowej Środa Śląska znalazła się w granicach Polski. Poza tą wielką historią miasto posiada wartości, którymi szczyci się do dzisiaj

  • 2024-05-17 08:10

    28 maja 1997 roku. Południe. Z każdą minutą tłum otaczający klasztor w Lubiążu gęstnieje. Napięcie sięga zenitu, gdy z czarnej toyoty wysiada… sam Michael Jackson! Jaki sekret łączy go z opactwem Cystersów? Czy ma to coś wspólnego z mission impossible, którą Tom Cruise planuje na moście nad Jeziorem Pilchowickim? Może Mirosław Hermaszewski, rezolutny chłopak z Wołowa, który w przyszłości spełni swoje nieziemskie marzenie, zdradzi nam...

  • 2024-04-17 11:23

    Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia

  • 2024-04-17 10:44

    Mila uwielbia kilka rzeczy: zapach farb olejnych, niekończące się rozmowy z przyjaciółką, pracę w księgarni, smak słodko-kwaśnych żelków i ciepły brzuch beagle’a o imieniu Zakładka. Ale jest coś jeszcze, co powinniście o niej wiedzieć: najbardziej na świecie kocha Karkonosze oraz wszystko, co można tam znaleźć. No, prawie wszystko! Mila nie znosi nowoczesnych apartamentowców, które nijak się mają do sudeckiej architektury, a jednak rosną w Szklarskiej Porębie niczym grzyby po deszczu

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 1066Wszystkich: 13967319

Kremowa zupa czosnkowa (Krémová česnečka)

2015-01-28 14:51
Zupa czosnkowa to bodaj najbardziej znana czeska zupa, którą znaleźć można w menu zarówno drogich restauracji, jak i tanich knajp w małych miejscowościach. Niezmierzona ilość rodzajów česnečki świadczy o jej popularności. Tutaj prezentujemy jej wykwintniejszą formę - kremową.

Składniki na 3-4 osoby:
1 duża główka czosnku
2 średnie cebule
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1,5 l wody
sól, pieprz do smaku
3 żółtka
1 łyżka octu winnego
biała bułka (bagietka)
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki startego parmezanu
posiekana pietruszka

     Czosnek obieramy, ząbki siekamy na drobno, podobnie postępujemy z cebulą. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy na niego czosnek oraz cebulę i smażymy do złotego koloru. Oprószamy mąką, chwilę jeszcze smażymy, uważając, by mąka nie przypaliła się i wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy 30 minut, po czym miksujemy zupę.

     Białą bułkę (może być pieczywo tostowe) kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie do złotego koloru. Gotowe grzanki układamy na talerzu i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną pietruszką.

     
Żółtka rozbijamy w miseczce, dodajemy łyżkę octu, kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy żółtka do gorącej, ale nie gotującej się zupy (!) i delikatnie mieszamy. Gotową zupę nalewamy na przygotowany wcześniej talerz z grzankami i... smacznego!

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook