Kremowa zupa czosnkowa (Krémová česnečka)
Zupa czosnkowa to bodaj najbardziej znana czeska zupa, którą znaleźć można w menu zarówno drogich restauracji, jak i tanich knajp w małych miejscowościach. Niezmierzona ilość rodzajów česnečki świadczy o jej popularności. Tutaj prezentujemy jej wykwintniejszą formę - kremową.
Składniki na 3-4 osoby:
1 duża główka czosnku
2 średnie cebule
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1,5 l wody
sól, pieprz do smaku
3 żółtka
1 łyżka octu winnego
biała bułka (bagietka)
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki startego parmezanu
posiekana pietruszka
Składniki na 3-4 osoby:
1 duża główka czosnku
2 średnie cebule
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1,5 l wody
sól, pieprz do smaku
3 żółtka
1 łyżka octu winnego
biała bułka (bagietka)
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki startego parmezanu
posiekana pietruszka
Czosnek obieramy, ząbki siekamy na drobno, podobnie postępujemy z cebulą. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy na niego czosnek oraz cebulę i smażymy do złotego koloru. Oprószamy mąką, chwilę jeszcze smażymy, uważając, by mąka nie przypaliła się i wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy 30 minut, po czym miksujemy zupę.
Białą bułkę (może być pieczywo tostowe) kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie do złotego koloru. Gotowe grzanki układamy na talerzu i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną pietruszką.
Żółtka rozbijamy w miseczce, dodajemy łyżkę octu, kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy żółtka do gorącej, ale nie gotującej się zupy (!) i delikatnie mieszamy. Gotową zupę nalewamy na przygotowany wcześniej talerz z grzankami i... smacznego!
Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]