Krkonošské kyselo (karkonoski żur)
Kyselo to zupa szczególnie popularna w podgórskich miejscowościach Karkonoszy i Gór Orlickich. Pierwszą o niej wzmiankę znajdujemy w dokumencie z 1803 roku. To prosta zupa, przygotowywana ze składników łatwo dostępnych w gospodarstwie. Początkowo robiono ją jedynie z wody i zakwasu z żytniej mąki, dodając gotowane ziemniaki. W bogatszych gospodarstwach z czasem zaczęto dodawać i inne składniki: grzyby, jajka, masło, smażoną cebulę czy śmietanę. Znawcy kuchni regionalnej zgodnym głosem mówią, że nie ma jednego uniwersalnego przepisu na kyselo – w każdym domu przygotowywano je na swój ulubiony sposób. Pożywne kyselo jadano często, czasem nawet trzy razy dziennie. Mawiano, że górale karkonoscy wiedzieli, że nadchodzi niedziela, bowiem osiemnasty raz w tygodniu pojawiło się na stole kyselo...
Składniki:
0,5 litra zakwasu (żurku)
2 litry wody
1 garść suszonych grzybów
4 jajka
1 drobno pokrojona cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
0,5 kg ziemniaków
100 ml śmietany
2 łyżki masła
Wykonanie:
-
Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc
-
Na drugi dzień grzyby posolić, dodać kminek i w wodzie, w której się moczyły, ugotować do miękkości. Jeśli grzyby są duże, można je pokroić na mniejsze kawałki
-
Do garnka z grzybami i wywarem dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości.
-
Dodać zakwas, zagotować zupę
-
Na maśle zeszklić cebulę, potem dodać jajka i usmażyć je na rzadką jajecznicę (uważać, by jajka były półpłynne) i dodać jajecznicę do zupy.
-
Dodać śmietanę i dobrze wymieszać
-
Zupę na talerzu można posypać koperkiem lub szczypiorkiem
Jeśli podoba Ci się nasza redakcyjna praca i uważasz, że jest przydatna, to...