Orkisz: zdrowie dla chorych, witalność dla zdrowych
Władysława Gil razem z Wiktorem Urbańczykiem prowadzi Dom Chleba i gospodarstwo ekologiczne w Radzimowicach. Na Świętej Srebrnej Górze od sześciu lat sieją orkisz, w Domu Chleba w tradycyjnym piecu pieką chleb, a mąkę czy kaszę orkiszową wykorzystują do przygotowania domowych zdrowych posiłków. O dobrodziejstwach płynących ze spożywania orkiszu opowiadają z entuzjazmem:
- Orkisz dla chorego jest lekarstwem, dla zdrowego - siłą i radością. Orkisz ma naturę słodką (niektórzy wyczuwają smak... orzechów), rozgrzewającą.
Zainteresowali się bliżej orkiszem, kiedy przeczytali wskazówki świętej Hildegardy, XII-wiecznej mistyczki, propagującej już wtedy zdrowe odżywianie. Zaczynali od 30 arów ziemi, teraz orkisz sieją na dwóch hektarach.
- Siałem z płachty, jak dawniej bywało, bo to było moim marzeniem - mówi Wiktor Urbańczyk. - Zboże posiane z ręki lepiej rośnie.
Na potrzeby własne i gospodarstwa agroturystycznego w Domu Zboża produkują z orkiszu mąkę razową, kaszę i otręby. Pan Wiktor piecze podpłomyki, pani Władysława chleb na zakwasie, ciasta z mąki orkiszowej, zupy wegetariańskie zagęszczane grysikiem z orkiszu. Kiedy nastają jesienne chłody, nie ma nic lepszego, jak zupa śniadaniowa z kaszy orkiszowej i żurek lub krupnik w porze obiadowej!
ZUPA ŚNIADANIOWA (przepis na 3 osoby)
Produkty: 1 szklanka kaszy orkiszowej, szczypta cynamonu, imbiru, 1 łyżka miodu, garść rodzynek, do tego orzechy, migdały (obrane, pokrojone w słupki), 2-3 jabłka pokrojone w kostkę, 2-3 figi, daktyle, trochę masła.
Kaszę wypłukać, zalać 3-4 szklankami zimnej wody, dodać szczyptę soli, gotować 10-15 minut, dodać jabłka i orzechy - gotować kolejnych 10 minut, następnie wrzucić pozostałe bakalie, trochę podgotować, na koniec dodać miód. Zupa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Takie śniadanie wspaniale rozgrzewa organizm!
KRUPNIK z kaszy orkiszowej (dla 4 osób)
Produkty: 3 filiżanki kaszy orkiszowej na 2 l wody, 3-4 marchewki, 1 duża pietruszka, średni seler, fenkuł.
Warzywa obrać, pokroić, gotować z kaszą do miękkości, doprawić solą i pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na maśle i oleju.
ŻUR
3 łyżki stołowe razowej mąki orkiszowej i 1 ząbek czosnku zalać w kamionkowym lub szklanym naczyniu 1 l ciepłej przegotowanej wody, przykryć gazą, trzymać w cieple 3-4 dni od czasu do czasu mieszając.
Warzywa (marchew, pietruszkę) ugotować w osobnym garze razem z przyprawami (tymiankiem, kurkumą, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym w ziarenkach) i kilkoma ząbkami czosnku. Jak warzywa zmiękną, dodać żur, gotować jeszcze pięć minut. Można zabielić śmietaną, podawać z ziemniakami, ugotowanym jajkiem i podsmażoną kiełbasą.
[MPP www.nj24.pl]