Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2021-09-01 21:40

    Komiks autorstwa rysownika Michała Stawickiego oraz historyka Arnolda Kordasiewicza wydany został przez Urząd Miasta w Dzierżoniowie w nakładzie 10 tysięcy egzemplarzy na matowym kredowym papierze. Na 28 stronach komiks przedstawia historię Zakładów Radiowych od przybycia założycieli fabryki w 1945 roku, poprzez moment położenia kamienia węgielnego pod budowę nowego zakładu w 1964 roku aż do 2006 roku, czyli od produkcji telewizora „Tosca” do zakończenia działalności firmy Diora

  • 2021-09-01 21:35

    W książce został poruszony istotny problem zachowania spuścizny kulturowej w sferze rodzimej architektury stosunkowo mało znanego rejonu pogranicza polsko-czeskiego oraz kontynuacji jej formy i detalu w nowo powstających obiektach. Dotyczy to zabudowy o charakterze turystyczno-wypoczynkowym, w tym głównie schronisk i zajazdów. Omawiany obszar „łączy” graniczna rzeka Dzika Orlica będąca jednocześnie świadkiem trwającej tu od stuleci egzystencji i współpracy dwóch narodów

  • 2021-07-14 22:28

    Rzecz o wspomnieniach pionierów i o pionierach. Uzupełniona i poszerzona tematycznie o wycinki prasowe z lat 1946-1951. Publikacja przenosi nas w czasie do wczesnych lat powojennych historii Polanicy-Zdroju. Po wojnie do Puszczykowa, bo taka była pierwsza polska nazwa miasta, przybywają z różnych stron osiedleńcy. Podejmują trud budowania, często na nowo, swego życia, tworzenia polskiej rzeczywistości

  • 2021-05-06 23:51

    Kilka tygodni temu na rynku ukazała się mapa "Góry Kamienne i Wałbrzyskie", wydana przez jeleniogórskie wydawnictwo Plan, w skali 1:40 000. Nie musieliśmy długo czekać, by do rąk dostać także laminowaną wersję tej mapy. Mapy laminowane, czy też drukowane na tzw. papierze syntetycznym, cieszą się coraz większą popularnością, bo mimo że są droższe od wersji papierowych, to z pewnością posłużą znacznie dłużej

  • 2021-03-11 15:36

    „Śmierć, bale i skandale" to pozycja od lat ciesząca się dużym zainteresowaniem czytelników, którym już sam tytuł zdecydowanie sugeruje, jakiego rodzaju treści znajdziemy wewnątrz. Książka, którą trzymasz w rękach Drogi Czytelniku, otwiera nową serię, opisującą ciekawe i wystawne życie arystokracji od 1885 do 1945 roku. Przegląd 65 lat często niesamowitych i zapierających dech w piersiach przygód oraz historii przedstawicieli jednej z najbarwniejszych warstw społecznych

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 3515Wszystkich: 11517689

Kuchnia sudecka, dolnośląska

     Na pytanie o kuchnię sudecką, czy szerzej: dolnośląską, trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie, czy ona dzisiaj istnieje. Wymiana ludności, jaka nastąpiła zwłaszcza po śląskiej stronie Sudetów, spowodowała również odejście w niepamięć dawnych przepisów kulinarnych. Lepszą pod tym względem sytuację mamy po czeskiej, czy niemieckiej stronie, gdzie w wielu miejscach zachowała się ciągłość osadnicza, a dzięki temu i tradycje, również kulinarne.

     Staramy się tutaj zebrać potrawy, które powstawały w sudeckich chatach, czy dolnośląskich miastach, którymi żywili się nasi  przodkowie. Jeśli znasz takie przepisy, a nie ma ich w naszym zestawieniu, prosimy o kontakt. Wdzięczni będziemy za każdą informację związaną z kuchnią sudecką, czy dolnośląską... W tym dziale przedstawiamy również tematy kulinarne związane z naszym regionem.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
  • czechy_wielkanoc_baranek.jpg

    Na Wielkanoc każda prawdziwa gospodyni w Czechach przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, mazance – ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami czy judaszki – drożdżowe bułeczki natarte miodem

  • szparagi.jpg

    Czy wiecie, że na Dolnym Śląsku mamy największe plantacje szparagów w Polsce? Wprawdzie sezon na to warzywo trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, ale szparagi zdobywają coraz więcej miłośników. Smakosze mogą się nimi delektować przez cały rok. Jeśli nie macie pod ręką, zapraszamy na Festiwal Słoików do Mościska

  • zavin-00.jpg

    Ziemniaki, od chwili pojawienia się w menu, w wielu regionach były podstawą wyżywienia. Nie inaczej było wśród górali sudeckich, którzy jedli prosto, pożywnie by mieć siłę do ciężkiej pracy, ale starali się urozmaicać swoje menu i z tych samych składników tworzyć różne potrawy

  • Svičková na smetaně

    2018-03-27 07:34
    Svičková na smetaně

    Dla wielu odwiedzających Czechy to ulubione danie. Podobno ma tyle ostatecznych wersji ilu jest kucharzy ją przygotowujących, jednak pewne zasady są niezmienne, co czyni ją wyjątkową i dobrze rozpoznawalną. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt wart jest tych wysiłków

  • DSC_0243.jpg

    Z absolwentami Zespołu Szkół Gastronomicznych spotykamy się podczas wycieczek, wakacyjnych wyjazdów, czy wyjścia na rodzinny obiad, od kilkudziesięciu lat. Pracują w hotelach, pensjonatach, gotują dla nas w restauracjach i wreszcie obsługują nas przy restauracyjnych stolikach

  • DSC_0091[1].jpg

    „Volare Ristorante” działa zaledwie kilka miesięcy, ale przez ten krótki czas już wyrobiła sobie wśród miłośników włoskiej kuchni markę, której pozazdrościć może jej wiele innych, podobnych restauracji. Prowadzona jest przez Mirosławę Adamczak, miłośniczkę włoskich klimatów

  • Szef kuchni Kuba Korczak zaprasza do degustacji. Fot. Waldemar Brygier

    Gdyby spytać przeciętnego turystę, jakie ma skojarzenia kulinarne z ziemią kłodzką, to najpewniej w odpowiedziach najczęściej pojawiałby się pstrąg. A przecież kulinarnie to bardzo zróżnicowany region i swą atrakcyjnością w tym względzie dorównuje atrakcjom turystycznym

  • Kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia"

    Bar Barbara przy ulicy Świdnickiej we Wrocławiu to dla wielu miejsce kultowe. Z wielu względów, również kulinarnych, a to chociażby przez krem sułtański, który królował tutaj niepodzielnie za czasów PRL-u. Znany powszechnie deser na bazie bitej śmietany występował nawet w filmie

  • swietomarcinska-ges-czechy.jpg

    Upieczona na złoto gąska, kapusta i knedliki, do tego kufel miejscowego piwa, młodego wina świętomarcińskiego lub czegoś mocniejszego. W listopadzie gęś świętomarcińską zaserwuje wiele restauracji w Jesionikach, często według starych, oryginalnych przepisów

  • widelec00.jpg

    Światło dzienne ujrzała książka Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza, zatytułowana „Wrocław na widelcu”, w której autorzy zaprezentowali godne polecenia restauracje wrocławskie. Podróżując kulinarnym szlakiem, autorzy przewodnika odwiedzili wiele restauracji

  • slawic-dobkow-00.jpg

    Wracanie do kulinarnych korzeni i prostej kuchni staje się w naszym szybko biegnącym życiu coraz popularniejsze. Z duchem czasu idą również kucharze, którzy wykorzystują swoje umiejętności i kulinarną wyobraźnię, by przybliżyć nam kuchnię opartą na lokalnych składnikach

  • smaki-dolnego-slaska.jpg

    Coraz realniejszych kształtów nabiera projekt „Smaki Dolnego Śląska”, który w założeniu ma promować nie tylko dolnośląską kuchnię i jej różnorodność wynikającą z bogatej historii regionu, ale również produkty wytwarzane przez małych wytwórców na terenie województwa dolnośląskiego

  • DSC_0378[2].jpg

    O tym, jak ważna dla Wrocławian jest literatura, mogliśmy przekonać się w ubiegłym roku, w czasie trwania Europejskiej Stolicy Kultury, kiedy to frekwencja na imprezach organizowanych w ramach Europejskiej Nocy Literatury, znacznie przerosła oczekiwania organizatorów

  • Jadłeś reimannki?

    2016-03-24 06:31
    Zdjęcie dzięki uprzejmości p. Franciszka Piszczka

    Doświadczenia kulinarne podpowiadają mi, że reimannka stworzona została z dwóch rodzajów ciasta: francuskiego i biszkoptowego, przekładanych kremem i marmoladą, na wierzchu ozdobionych kruchym ciasteczkiem oraz białym i czekoladowym lukrem

  • Śląskie niebo w gębie

    2015-12-13 18:20
    niebo01.jpg

    Potrawa, którą dzisiaj chcemy wam zaprezentować ma kilka nazw, ale w jednej z regionalnych restauracji w Görlitz znalazłem ją pod właśnie taką nazwą, jaką tu prezentujemy. Jest to danie typowe dla Śląska, ale równie często jadano je na terenie sąsiednich Górnych Łużyc

  • knedliki01.jpg

    To chyba najbardziej popularne (obok smażonego sera) danie, jakie znajdziemy w menu czeskich restauracji w Sudetach. Słynne knedliki robi się bardzo łatwo i mimo, że w sklepach można kupić ich przemysłową wersję, polecam spróbować zrobić je samemu. Równie nieskomplikowane jest wykonanie gulaszu, pozostanie nam tylko do przyrządzenia kapusta

  • DSC09310.jpg

    Dania z ziemniaków z zasady są proste i syte, jakby specjalnie przeznaczone dla ciężko pracujących ludzi, których nie stać na wykwintne i drogie dania. Wśród przepisów, jakie znaleźć można w kuchni czeskiej, są i bramborački bardzo skromne, składające się w zasadzie ze słoniny, ziemniaków oraz cebuli, czasami dodawano do niej nieco masła, czy gęstej śmietany

  • radzi02.jpg

    Władysława Gil razem z Wiktorem Urbańczykiem prowadzi Dom Chleba i gospodarstwo ekologiczne w Radzimowicach. Na Świętej Srebrnej Górze od sześciu lat sieją orkisz, w Domu Chleba w tradycyjnym piecu pieką chleb, a mąkę czy kaszę orkiszową wykorzystują do przygotowania domowych zdrowych posiłków

Strony:
 

Komentarze

  • Jerzy Oleszek2016-04-18 10:42

    zapoznałem się jedynie przekrojowo. To co Państwo prezentujecie dotyczy przede wszystkim Sudetów Zachodnich w tym Łużyc czy strony czeskiej. Nie zauważam przepisów, które by pochodziły z innych rejonów Sudetów np Sudety Środkowe czy Wschodnie; oczywiście chodzi o dzisiejszą polską stronę. Czesi zachowali głównie swoje wiodące potrawy. U nas natomiast "króluje" bezrodzajowość.

    Jeśli są Państwo zainteresowani kontaktem, to
    jerzy.oleszek@gmail.com

    pozdrawiam

  • Jorguś2017-03-25 23:52

    Śląskie niebo jest potrawą pochodzącą z Sudetów wschodnich. Najstarszy znany przepis na tą potrawę pochodzi z Bystrzycy Kłodzkiej (XVII w.).

Komentarz
Facebook